Acasă Actualitate Părinții și educatorii copiilor cu dizabilități au cerut, în fața Primăriei Dumbrăvița,...

Părinții și educatorii copiilor cu dizabilități au cerut, în fața Primăriei Dumbrăvița, redeschiderea centrului de zi

DISTRIBUIȚI

Joi, 18 august, aproximativ 30 de persoane s-au strâns în curtea Primăriei Dumbrăvița pentru a pune întrebări conducătorilor instituției în legătură cu centrul de zi din comună – cel în care, de fapt, funcționează atât centrul pentru copii cu dizabilități, cât și pentru copii aflați în situația de risc de separare de părinți. De la finalul lunii iulie, acesta nu mai funcționează, după ce în iunie a expirat licența. A fost votat un HCL pentru înființarea unor noi entități. Acestea urmează să își primească licența, însă acest lucru ar mai dura câteva săptămâni.

La „protestul” de joi au participat atât angajații „fostului” centru, cât și părinții copiilor care îl frecventau. Cea care i-a strâns pe aceștia ar fi Alina Sperlea, consilieră locală PRO România. Cu o săptămână în urmă, la dezbaterea pe HCL-ul care a fost ulterior aprobat, tot aceasta a fost unul dintre cei mai vocali critici ai primarului.

Potrivit dumbravitatv.ro, joi, protestatarii au dorit să intre în birouri, dar nu au putut din cauza sistemului de acces pe bază de cartele. „Astăzi am venit ca să ni se prezinte ce documentație a depus, ce a întocmit această doamnă Oana Gașpar, care ea este la Asistența Socială, în primărie, ori nu poate fi și coordonator la centrul de zi. Ea nu știe despre ce este vorba. Cum poți să fi tu coordonator și să lupți pentru Centrul de Zi să rămână deschis, când tu, cu mânuța ta ai depus în 2 iulie la AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș – n.r.) o cerere de închiderea centrului”, a declarat Alina Sperlea pentru sursa citată. Până la urmă, protestatarilor le-a oferit garanții viceprimarul Sergiu Grui.

Vă amintim că centrul de zi fusese înființat în 2016, din fonduri europene. Pentru a putea fi eligibil pentru finanțare, acestuia i-a fost atribuită inițial o capacitate maximă de peste 200 de copii. Totuși, au fost numai câteva zeci de beneficiari. După ce au trecut cei cinci ani de monitorizare europeană, s-a propus extinderea grădiniței în clădirea centrului, având în vedere că aici era o cerere mult mai mare. Drept urmare, cum modificările erau destul de importante, potrivit primarului, AJPIS a recomandat înființarea unor entități noi în locul celor două existente, motiv pentru care s-a cerut în primă fază desființarea centrelor vechi. Demersurile – inițiate încă din noiembrie 2021 – au fost întârziate până în mai și, mai apoi, până în august 2022. Angajații și consilierii locali de opoziție – dar și o parte a părinților – au dat vina pe primarul Horia Bugarin, în timp ce acesta dă vina pe angajați și sindicatul care ceruse mai multe dezbateri.

La dezbaterea de joi, 11 august, s-au făcut mai multe acuzații și s-au dat și anumite explicații, pe care le puteți citi în articolul „Acuzații și explicații la Dumbrăvița. De două săptămâni, copiii cu dizabilități nu au mai putut merge la centrul dedicat din comună”. Pe scurt, atunci s-a explicat că ar dura aproximativ o lună până „noul” centru ar deveni funcțional. La o zi distanță, au fost aprobate, cu modificări, și proiectele de hotărâre.

Comentarii

comentarii