Acasă Politica Parlamentarii de Timiş au multe absenţe şi puţine iniţiative legislative

Parlamentarii de Timiş au multe absenţe şi puţine iniţiative legislative

DISTRIBUIȚI

Activitatea parlamentarilor la zi (sinteza sesiunii legislative septembrie – decembrie 2009)

Institutului pentru Politici Publice a făcut public un nou raport de monitorizare a activităţii parlamentarilor la zi, respectiv sinteza sesiunii legislative septembrie – decembrie 2009. Raport de monitorizare este realizat în principal pe baza informaţiilor statistice disponibile în paginile de internet ale celor două Camere ale Parlamentului României. Ultima accesare s-a făcut în data de 14 ianuarie 2010. Raportul continuă seria analizelor realizate şi date publicităţii de către Institutul pentru Politici Publice (IPP) cu prilejul sfârşitului fiecărei sesiuni parlamentare. Au fost analizate şi prelucrate statistic informaţii referitoare la toţi deputaţii şi senatorii, în ce priveşte:  prezenţa la votul în plen a fiecărui parlamentar în sesiunea septembrie – decembrie 2009 (indiferent de funcţia deţinută); activitatea comisiilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului inclusiv, acolo unde a fost posibil, activitatea fiecărui deputat şi senator; numărul iniţiativelor legislative înaintate de fiecare senator şi deputat în raport cu eficienţa lor; luările de cuvânt în plen, declaraţii politice şi iniţiativele legislative depuse de parlamentari în perioada monitorizată; numărul interpelărilor/întrebărilor adresate Guvernului.
 „În pofida unor critici din partea parlamentarilor rămânem la părerea că prezenţa la lucrările Camerelor reprezintă un principal indicator al evaluării, de către cetăţeni, a modului în care un ales îşi îndeplineşte mandatul. Institutul pentru Politici Publice admite public faptul că este dificil, pentru toţi parlamentarii, mai ales pentru cei care au funcţii în partid şi sunt vectori de imagine din însărcinarea partidului să lipsească de la alte evenimente politice din afara Parlamentului sau să nu onoreze întotdeauna invitaţiile de participare la diferite emisiuni ale presei respectiv evenimente ale societăţii civile”, se spune în raportul IPP.

Parlamentarii chiulangii ar trebui exmatriculaţi de alegători

Prezenţa parlamentarilor şi mai ales activitatea lor este cu atât mai importantă cu cât ei au fost aleşi în mod direct de către alegători, prin votul uninominal. Alegătorii din colegiile uninominale trebuie să ştie cum parlamentarii, aşa cum au promis în campania electorală, le-au reprezentat interesele. La fel cum elevii sunt exmatriculaţi în cazul în care cumulează mai multe absenţe nemotivate, şi parlamentarii ar trebui sancţionaţi la fel de alegători la viitoarele alegeri parlamentare.
Sesiunea sesiunii legislative septembrie – decembrie 2009 este una mai specială pentru că în această sesiune a avut loc şi campania pentru alegerile prezidenţiale, iar o mare parte dintre deputaţi şi senatori au fost implicaţi la Bucureşti sau în propriile circumscripţii şi colegii. De altfel, atât la Senat cât şi la Cameră s-a anunţat suspendarea lucrărilor pentru ca parlamentarii să meargă în colegii pentru desfăşurarea campaniei.
Pentru elaborarea raportului s-au luat în calcul exclusiv voturile finale electronice date în plenul Camerei Deputaţilor/Senatului. În urma centralizării voturilor exercitate, s-a constatat faptul că la Camera Deputaţilor au fost exprimate 168 de voturi finale iar la Senat 212 voturi finale.
Dintre deputaţii de Timiş doar unul, Marius Cristinel Dugulescu – PD-L, a avut o prezenţă de 100,0%, la fel ca alţi 9 deputaţi, în clasamentul prezenţei la voturile finale din plenul Camerei Deputaţilor urmează pe locul 96 Dorel Covaci, PSD+PC – cu o prezenţă de 83,3%, la fel ca Alin Augustin Florin Popoviciu, PD-L, losif Ştefan Drăgulescu, PD-L – 76,8%, locul 125, Horia Cristian, PNL – 75,6%, locul 131, Maria Eugenia Barna, PSD+PC – 68,5% locul 181, Claudiu Ţaga, PNL – 62,5%, locul 223, Sorin Constantin Stragea, PSD+PC – 60,7%, locul 229. Pe ultimul loc, cu o prezenţă de doar 29,8% s-a „clasat” Valeriu Tabără, PD-L.
Nici un senator nu a reuşit să fie prezent la toate sesiunile de vot ale Senatului, ceea ce va duce probabil la o serie de comentarii în contextul dezbaterii despre modificarea structurii şi a modului de funcţionare a legislativului. Pe primul loc al clasamentului de află doi senatori, printre care şi reprezentantului colegiului 3 din Timiş, Dorel Borza, PD-L, care au avut o prezenţă de 78%. În clasament urmează Gheorghe David, PD-L – 77%, Nicolae Robu, PNL – 60% şi Ilie Sârbu, PSD+PC care, cu o prezenţă de doar 12%, s-a „clasat” pe locul 117.

Doar doi reprezentanţi ai Timişului au avut propuneri legislative

Pe lângă prezenţa efectivă la sesiunile de vot, propunerile legislative înaintate Biroului Permanent de către parlamentari sunt un indicator care permite realizarea de clasamente – atât în ceea ce priveşte numărul efectiv de iniţiative depuse de către parlamentari de la începutul mandatului cât şi în ceea ce priveşte rezultatul acestor iniţiative. Dintre toţi deputaţii de Timiş doar unul, Valeriu Tabără, PDL, s-a clasat pe locul doi, în Topul deputaţilor cu cele mai multe iniţiative legislative. Tabără a depus anul trecut 63 de iniţiative legislative, din care 2 au devenit legi. Multe dintre aceste noi iniţiative legislative sunt semnate de către cei doi deputaţi ce deţin primele 2 poziţii ale clasamentului.
Şi în Topul senatorilor cu cele mai multe iniţiative legislative de la începutul mandatului până în decembrie se găseşte doar un reprezentant al timişenilor, Gheorghe David, PD-L, care a depus  46 de iniţiative legislative dar fără nici un rezultat, pentru că nici una nu a devenit lege.

Declaraţiile politice se fac la TV

O altă parte importantă de activităţii parlamentarilor este reprezentată de declaraţiile politice exprimate în zilele şi în intervalul orar dedicat acestei activităţi. Acest lucru cu atât mai mult cu cât în perioada ultimei sesiuni din 2009 a avut loc şi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, cunoscut fiind faptul că unii parlamentari folosesc acest prilej pentru a aduce un plus de capital formaţiunii din care fac parte. Şi, dacă majoritatea parlamentarilor de Timiş, înţeleg prin declaraţii politice apariţiile la TV şi în presă, doar un reprezentant al Timişului, Gheorghe David, PD –L s-a clasat, cu 25 de declaraţii în top.

Cetăţenii nu au acces la informaţiile privind activitatea parlamentară

Ca o primă concluzie generală, raportul Institutului de Politici Publice, remarcăm faptul că, în pofida declaraţiilor conducerilor celor două Camere, nu se constată îmbunătăţiri semnificative nici în această sesiune legislativă în ceea ce priveşte facilitarea accesului cetăţenilor la informaţii privind activitatea parlamentară în paginile de internet ale instituţiei. Situaţia accesului la informaţii privind procesul legislativ continuă să fie critică la Senat, unde nu există pe site-ul instituţiei informaţii primare în acest sens. Nici una dintre Camere nu publică de o manieră consistentă şi unitară informaţii în secţiunile aferente activităţii comisiilor parlamentare, deşi aici se desfăşoară cea mai importantă parte a procesului legislativ şi au loc dezbaterile pe fond asupra proiectelor de lege. În anumite situaţii – proprii în special comisiilor permanente de la Senat – este imposibil ca un cetăţean interesat să poată urmări măcar ordinea de zi a şedinţelor comisiilor respective, întrucât nici măcar această informaţie nu se publică pe site în secţiunea aferentă comisiei.
 

Comentarii

comentarii