Acasă Politica Parlamentarii de Timiş s-au întâlnit cu reprezentanţii primăriei şi Advisory Board-ul Timişoarei

Parlamentarii de Timiş s-au întâlnit cu reprezentanţii primăriei şi Advisory Board-ul Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Primăria Timişoara a organizat prima întâlnire din acest an dintre parlamentarii din Timiş şi Consiliului Consultativ (Advisory Board), alcătuit din omenii de afaceri din Timişoara şi reprezentanţii societăţii civile, miercuri, 26 ianuarie. Scopul evenimentului a fost trasat chiar de către Gheorghe Ciuhandu, primarul urbei: “Să fim solidari, să ne susţinem unii pe alţii, în interesul Timişoarei. Când e bunăvoinţă şi înţelegere, lucrurile merg bine”.

Timişoara nu este agreată de Bucureşti

Din păcate, realitatea este mult mai crudă. Oraşul de pe Bega are o imagine foarte proastă la Bucureşti şi există o ostilitate din partea capitalei în tot ce ţine de Timişoara. De aceea este nevoie de lobby foarte puternic din partea tuturor, în primul rând a parlamentarilor şi a oamenilor politici, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile, pentru ca să fie schimbată această atitudine ostilă oraşului. O altă mare problemă este faptul că jurizarea proiectelor depuse de către municipalitate durează până la şase luni, când, în mod normal, timpul este de trei luni. În acest moment, Primăria Timişoara are în derulare 57 de proiecte. Şomajul în Timiş este de 4%, adică la limitele normalităţii, prin urmare, pentru a-i stimula pe investitori să vină aici, este nevoie de multă forţă de muncă. În situaţia actuală, nu prea există. De aceea s-a propus laurea de măsuri urgente de atragerea forţei de muncă în Timişoara.

Cine a fost prezent?

Dintre parlamentari, au fost prezenţi senatorul Gheorghe David (PDL), deputaţii Horia Cristian (PNL), Ştefan Drăgulescu (PDL), Gheorghe Ciobanu (PDL), Ovidiu Ganţ (Forumul Democrat al Germanilor din România,), Duşan Popov (Uniunea Sârbilor din Banat). La întâlnire şi-au trimis reprezentanţi şi deputaţii Maria Eugenia Barna (UNPR), Niculae Mircovici (Uniunea Bulgarilor din Banat) şi Marius Dugulescu (PDL). Din partea Advisory Board au participat: Dan Bedros (preşedinte), Vlad Gaivoronski, Radu Dimeca, Ovidiu Şandor, Laila Onu, Victor Neumann, Emil Cristescu, Peter Hochmut, Marius Popa.

Strategie la nivel medical a municipiului Timişoara

Parlamentarii de Timişoara au discutat cu reprezentanţii primăriei pe proiectele municipiului de pe Bega . „Au fost invitaţi toţi parlamentarii din Timişoara şi a fost prezent şi acel board de adviseri. Cred că am reuşit să prezentăm toate acele probleme care necesită lobby”, a spus Adrian Orza. S-a discutat despre spitalele din Timişoara, s-a discutat despre bazinul olimpic şi alte proiecte ale Timişoarei, care necesită susţinere din partea parlamentarilor ce o reprezintă. Dintre subiectele discutate amintim:1. Situaţia patrimonială a unităţilor sanitare din subordinea CLT. Spitalul Militar Timişoara; 2. Situaţia cinematografelor din Timişoara. 3. Bazin olimpic şi sala de sport polivalentă (Compania Naţională de Investiţii). 4. Construcţia de locuinţe ANL. Transferul de terenuri ale armatei. 5. Situaţia Aeroportului Internaţional Timişoara – Traian Vuia. 6. Reabilitarea termică a blocurilor. 7. Situaţia imobilului de pe strada Constantin Brăiloiu. 8. Suvenţiile pentru energia termică furnizată populaţiei de către SC Colterm SA. 9. Situaţia terenului, în suprafaţă de 1,58 ha, necesar extinderii Pieţei de Gros.10. Mărirea remuneraţiei datorată cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publică a operelor muzicale în concertele organizate de instituţiile de cultură (Filarmonica Banatul din Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara, Teatrul Maghiar Csiky Gergely) şi 11. Proiectele cu finanţare europeană depuse de Primăria Municipiului Timişoara.

Blocajul de la Aeroportul Cioca
S-a vorbit şi despre Aeroportul Timişoara, care trebuie să rămână al oraşului, iar consiliul local şi cel judeţean să fie acţionari, alături de Ministerul Transporturilor. S-a vorbit, de asemenea, şi despre Aeroportul Utilitar Cioca, unde există un proiect pentru dezvoltarea acestui aeroport pentru avioane mai mici şi diverse activităţi. Acest proiect se loveşte de procesele legate de terenurile de acolo, dintre consiliul judeţean şi cel local. „Sper ca, foarte rapid, să ne întâlnim cu colegii de la CJ Timiş şi să depăşim blocajul de la Aeroportul Cioca”, a spus Orza.

Board de specialişti în domeniul medical
U n număr de patru spitale din Timişoara au trecut sub aripa primăriei. Se va face o strategie la nivel medical pe Timişoara, cu specialişti în acest domeniu. Nu de alta, dar din cauza lipsei de dotări, mulţi pacienţi din urbea de pe Bega preferă să meargă în unităţi sanitare din Ungaria sau Austria. Asta deşi Timişoara are doctori renumiţi la nivel mondial. „În etapa următoare, dintre membrii consiliilor de administraţie ale spitalelor, ca reprezentanţi ai consiliului local, vom constitui un board de specialişti, împreună cu Direcţia de Sănătate şi Universitatea de Medicină şi Farmacie. Alături de oamenii din primărie care se ocupă de probleme economice şi patrimoniu, să constituim acest board de specialişti, care să gândească o strategie la nivel medical a municipiului Timişoara. Suntem singurul oraş care a preluat un asemenea număr de spitale”, spune Adrian Orza.
Gheorghe MIRON

Comentarii

comentarii