Acasă Politica Parlamentarii din comisiile de finanţe au adoptat bugetul pe 2010 după 18...

Parlamentarii din comisiile de finanţe au adoptat bugetul pe 2010 după 18 ore de dezbateri

463
DISTRIBUIȚI

Comisiile de buget-finanţe au reuşit să finalizeze duminică dimineaţă votul pe proiectul bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru 2010, în urma unei şedinţe maraton presărate cu pauze de consultări, contradicţii şi marcată de o premieră-reluarea votului pe un buget respins anterior.
Dezbaterile au început sâmbătă dimineaţă, puţin după ora 10.00, cu Legea bugetului de stat pe anul 2010, amânând votul final pentru sfârşitul dezbaterilor pentru a discuta câteva amendamente care cuprindeau măsuri fiscale, pentru care Guvernul să poată face o analiză a impactului bugetar al acestor măsuri.
Parlamentarii au avut apoi o dispută legată de absenţa ordonatorilor principali de credite de la dezbaterea anexelor care cuprindeau bugetele instituţiilor. Între timp, ordonatorii de credite – şefii instituţiilor care sunt finanţate de la buget –  au început să sosească, bugetele lor fiind luate în discuţie în ordine aleatorie.
De remarcat au fost respingerea proiectului de buget al Curţii Constituţionale, pe motiv că era majorat, faţă de bugetul pe 2009, cu 59%, o creştere este prea mare, într-un an în care trebuie "strânsă cureaua" – au argumentat parlamentarii. De asemenea, a fost diminuat bugetul Institutului Cultural Român cu 30%.
Majoritatea instituţiilor a trecut foarte repede prin dezbaterea din comisii, bugetele lor fiind votate în forma propusă de Guvern. Bugetul Ministerului Economiei condus de Adriean Videanu, sau bugetele ministerelor conduse de Elena Udrea sau Vasile Blaga nu au suferit modificări, la Ministerul Transporturilor au fost adoptate amendamentele propuse de Radu Berceanu, la Agricultură s-au dat bani în plus, deşi ministru a spus că nu este necesar.
Pe măsură ce orele deveneau mai înaintate, apetitul parlamentarilor pentru dezbateri şi amendamente a scăzut, astfel că mulţi ordonatori de credite au stat mai puţin de un minut în faţa comisiilor, atât cât a durat exprimarea unui aviz favorabil bugetului aferent.
Bugetul asigurărilor sociale a fost cel care a născut cele mai mari probleme, prima oară din cauza amendamentelor legate de majorarea punctului de pensie, apoi de votul prin care proiectul de buget al asigurărilor sociale a fost respins cu totul, spre surprinderea preşedintelui de şedinţă, Viorel Ştefan-PSD. Decizia reluării votului pentru a aviza pozitiv acest proiect de buget a fost cea care a încheiat adoptarea proiectelor de buget pe 2010, care sunt astfel gata pentru a intra în plen.
Parlamentarii şi-au votat rapid şi propriile bugete, dar şi anexele care prevedeau sumele defalcate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale.
Proiectul bugetului de stat pe 2010 a fost adoptat şi el după aprobarea amendamentelor referitoare la fiscalitate, parte dintre ele susţinute chiar de ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu.
 

Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii