Acasă Actualitate Parteneriate între şcolile tehnice şi firme, pentru un viitor mai sigur al...

Parteneriate între şcolile tehnice şi firme, pentru un viitor mai sigur al absolveţilor

DISTRIBUIȚI

“Trebuie ca, la orice nivel, să aibă o diplomă. În opinia mea, trebuie să se încheie contract de parteneriat cu şcoala şi atunci, automat, partenerul economic are interesul de a-l califica pe elev, pentru a-l putea folosi atunci când are hârtia în mână”, spune subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy
Zoltan Marossy, subprefectul de Timiş, s-a întâlnit, miercuri, cu evaluatorul programului Leonardo da Vinci în România. Leonardo da Vinci este un program special pentru studiu tehnic. Paul Tzimas – program managerul programului european Leonardo da Vinci al Comisiei Europene – se află într-o misiune de evaluare în România. A avut o discuţie la Bucureşti şi şi-a exprimat dorinţa să vadă la faţa locului ce rezultat au aceste programe. Marossy a avut respectiva discuţie cu Tzimas, în calitate de membru al comisiei locale de dezvoltare a învăţământului tehnic din Timiş. Comisia europeană va finanţa proiecte în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar tehnic, calificarea adulţilor, ajutor pentru a intra în câmpul muncii a celora care au rămas în afară.

“Dacă e să cheltuim bani europeni, atunci mai bine îi cheltuim pe tineri absolvenţi”
“Pentru următorul ciclu de buget european, trebuie alocaţi bani în acest domeniu. Dacă e să cheltuim bani europeni, atunci mai bine îi cheltuim pe tineri absolvenţi. Sunt foarte multe programe câştigate de licee tehnice din Timişoara, sunt două proiecte câştigate de Universitatea Politehnica Timişoara, pe care am şi dat-o ca exemplu pozitiv. Eu cred că învăţământul tehnic se poate dezvolta numai dacă reuşim să-l construim pe bază de parteneriat cu firme care să-i angajeze pe acei tineri. Susţin necesitatea parteneriatelor. Laboratoarele ultramoderne de la Universitatea Politehnica s-au realizat în foarte mare măsură cu viitorii angajatori ai studenţilor. Este un exemplu pe care trebuie să-l coborâm până la nivelul de licee tehnice”, este de părere Zoltan Marossy. Subprefectul de Timiş crede că este nevoie şi de o certificare a calificării  şi de parteneriate a firmelor interesate de absolevnţi cu şcolile tehnice. “Trebuie ca, la orice nivel, să aibă o diplomă. În opinia mea, trebuie să se încheie contract de parteneriat cu şcoala şi atunci, automat, partenerul economic are interesul de a-l califica pe elev, pentru a-l putea folosi atunci când are hârtia în mână”, spune Marossy.

Comentarii

comentarii