Acasă Actualitate „Parteneriatul pentru Timişoara”, semnat de 1 Decembrie

„Parteneriatul pentru Timişoara”, semnat de 1 Decembrie

DISTRIBUIȚI

Geoană, Antonescu, Ciuhandu şi Iohannis au semnat, marţi, la Timişoara, un parteneriat de susţinere a lui Geoană pentru Cotroceni, care să „aducă respectul cuvenit Timişoarei”
Ziua de 1 Decembrie a însemnat, la Timişoara, pe lângă manifestările tradiţionale, semnarea unui acord considerat istoric de către semnatari: „Parteneriatul pentru Timişoara”. Crin Antonescu, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, preşedintele FDGR şi primar al Sibiului, şi cel pe care-l susţin pentru funcţia de preşedinte al României, Mircea Geoană, preşedintele PSD, au fost prezenţi, marţi, la Timişoara, onorând invitaţia lansată de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Mircea Geoană şi Crin Antonescu au ajuns la Timişoara cu o întârziere de aproximativ două ore, din cauză că avionul nu a putut decola de la Bucureşti la timp, din pricina ceţii. Între timp, în Piaţa Operei din Timişoara, spiritele se încingeau, câţiva susţinători ai lui Mircea Geoană luându-se la harţă cu persoane care strigau „Jos comuniştii!”.
„Parteneriatul pentru Timişoara”
În jurul orei 12.30, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara a avut loc evenimentul principal al vizitei lui Geoană, Antonescu şi Iohannis la Timişoara: semnarea „Parteneriatului pentru Timişoara”. Gheorghe Ciuhandu, primar al Timişoarei şi preşedintele CNC al PNŢCD, Mircea Geoană, preşedinte PSD şi candidat pentru funcţia de preşedinte, Klaus Iohannis, preşedintele FDGR propus pentru funcţia de prim-ministru şi Crin Antonescu, preşedintele PNL, au semnat „Parteneriatul pentru Timişoara”. Principiile şi obiectivele care stau la baza acestuia sunt: Descentralizarea economică şi financiară; Depolitizarea administraţiei publice; Susţinerea tuturor proiectelor de importanţă majoră ale municipiului Timişoara. Pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor parteneriatului, semnatarii au hotărât că-l vor susţine pe Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale şi că vor crea o majoritate stabilă pentru susţinerea unui guvern condus de Klaus Iohannis. Asta pentru că, în cazul în care Mircea Geoană ajunge la Cotroceni, Iohannis va fi, conform înţelegerilor din ultima perioadă, premierul ce va conduce un guvern de profesionişti, format la sugestia şi ţinând cont de opinia societăţii civile.
Acord pentru reconciliere naţională
Tot marţi, la Timişoara, PSD şi PNŢCD „aripa Sârbu” (prin preşedintele Radu Sârbu) au semnat un acord pentru reconciliere naţională, „pentru înaintarea societăţii româneşti pe drumul normalităţii, al adevărului, al dialogului şi al reconcilierii naţionale”. Social-democraţii şi-au exprimat regretul pentru suferinţele prin care a trecut poporul român în timpul comunismului, şi din cauza violenţelor şi ilegalităţilor din timpul mineriadelor, angajându-se să sprijine dezvăluirea adevărului şi înfăptuirea dreptăţii. 
„Cei care-l votează pe Băsescu votează comunismul”
Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, cel care, practic, i-a invitat la Timişoara pe ceilalţi semnatari ai parteneriatului, a declarat că a venit vremea ca românii să decidă, să schimbe macazul: „A venit momentul unui nou început pentru România, motivat de dificultăţile prin care trece ţara. E momentul unei guvernări noi, cu un prim-ministru competent, cunoscut şi respectat peste hotare şi al unui nou preşedinte, care să fie într-adevăr al tuturor românilor. Lumea să ştie că dacă îl votează pe Băsescu, votează comunismul”.
„Suntem o echipă şi suntem capabili să scoatem ţara din problemele în care s-a afundat”
„Suntem o echipă şi suntem capabili să scoatem ţara din problemele în care s-a afundat”, a declarat Iohannis la Timişoara, salutând şi reconcilierea, pe care o consideră un moment istoric: „Domnule preşedinte Geoană, vreau să vă felicit pentru acest pas care nu a fost uşor pentru partidul dumneavoastră. Este o reconciliere cu trecutul propriului partid, o reconciliere fără de care nu se poate face pasul către un viitor mai bun. România este iar divizată. Sper să reuşim să reunificăm societatea românească şi prin modul de abordare al nostru ca echipă să mergem în această configuraţie mai departe”.
“O guvernare competentă, onestă, în interesul cetăţeanului”
Cel sprijinit de toţi semnatarii “Parteneriatului pentru Timişoara” în turul doi al prezindeţialelor, Mircea Geoană, a declarat: “Suntem, astăzi, martori la un moment de istorie. Sunt un om care crede cu tărie că a venit clipa să ajungem la acest efort de reconciliere naţională. (…) Suntem extrem de hotărâţi să putem să dăm României o guvernare nouă până de Crăciun, cu un prim-ministru Iohannis, o guvernare competentă, onestă, în interesul cetăţeanului şi nu al grupurilor de interese. Suntem la Timişoara pentru a vă spune şi altceva: nu este suficientă majoritatea din parlament. Proiectul naţional pe care-l lansăm la Timişoara se adresează şi societăţii civile. Am să chem naţiunea română să cream împreună un model de societate, aşa cum au făcut înaintaşii noştri. Nu mai este timpul să avem modele de import. Suntem aici garanţii unui alt mod de a face politică. De aici a pornit revoluţia română, ale cărei deziderate nu au fost atinse în majoritate. Suntem aici ca să spunem că îi respectăm pe timişoreni. Voi fi pe 18 decembrie, ca preşedinte al României, la manifestarea pe care o vom aduce la 20 de ani de la revoluţie. Astăzi, noul tratat al UE intră în vigoare. Acest moment european ne obligă să găsim forţa de a ne afirma. După 6 decembrie, începem să construim împreună. Această echipă nu e conjuncturală. Suntem, aici, oameni cu sensibilităţi ideologice diferite, dar care recunosc interesul naţional”.
Discursuri pe scena Operei, circ politic în Piaţa Operei
După semnarea documentelor la Primăria Timişoara, susţinătorii lui Geoană, social-democraţi, liberali şi ţărănişti, au plecat la Opera din Timişoara, unde era pregătit un miting electoral. Klaus Iohannis nu a participat, anunţând cu ceva vreme în urmă că nu va participa la niciun fel de manifestare electorală. În faţa scenei amenajate în faţa Operei se adunaseră mii de persoane, cei din apropierea scenei fluturând însemne PSD, iar un grup mai restrâns, mai depărtat de scenă, huiduind şi înjurând tot ce era legat de social-democraţi. Între cele două grupuri, un cordon de jandarmi, care despărţea cele două „tabere”. Dacă simpatizanţii PSD s-au manifestat civilizat, încercând să asculte declaraţiile de pe scena Operei, transmise afară prin boxe şi pe un ecran, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei veniţi să se manifeste „împotriva comunismului”. Nu purtau însemnele vreunui partid, însă între ei au putut fi observaţi simpatizanţi ai PD-L. Ce făceau cei mai mulţi dintre aceşti  manifestanţi puşi pe gălăgie? Ţipau, huiduiau, se împingeau, făceau gesturi obscene şi îi înjurau şi scuipau pe ziariştii care încercau să-i fotografieze sau filmeze, catalogându-i ca moguli. Unii beţi, alţii doar nervoşi şi puşi pe scandal, mulţi dintre cei prezenţi în Piaţa Operei pentru a boicota manifestarea pesedisto-ţărănisto-liberală au confundat campania electorală cu un război personal. Cu cine? Asta nici ei nu ştiu.

Comentarii

comentarii