Acasă Administraţie Partida Romilor se ia de Robu: „O atitudine care nu face cinste...

Partida Romilor se ia de Robu: „O atitudine care nu face cinste unui reprezentant al administraţiei publice locale”

328
DISTRIBUIȚI

robu fuziune

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat în ultima perioadă mai multe acţiuni ale autorităţilor împotriva petrecerilor organizate de romi. Ieşirile publice ale edilului au stârnit nemulţumirea Partidei Romilor, formaţiune care dă şi reprezentantul minorităţii rome în Parlamentul României. Secretarul General al Partidei Romilor îl acuză pe Robu că instigă la violenţă.

Am văzut că domnul primar Nicolae Robu postează anumite victorii pe Facebook, că romii fac paranghelii în stradă. Sigur că noi nu suntem de acord cu tulburarea liniştii publice sau cu alte chestiuni care provoacă un oarecare disconfort pentru cetăţeni. Însă atitudinea nu este cea mai bună din partea autorităţilor. Există pârghii legislative, există constrângeri, există sancţiuni, amenzi, poliţie. O atitudine care nu face cinste unui reprezentant al administraţiei publice locale – să posteze pe Facebook „încă o victorie împotriva romilor”. Instigă mai curând la violenţă. Noi avem o istorie destul de recentă şi destul de tristă în ceea ce priveşte izbucnirea unor conflicte interetnice. Trebuie să fim un pic mai atenţi”, a declarat Cătălin Manea, secretarul general al Partidei Romilor, pentru ZIUA de Vest.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ar putea interveni… din nou

Liderul Partidei Romilor susţine că formaţiunea sa va încerca să se implice în medierea conflictelor dintre romi şi autorităţile din Timişoara. Un delegat de la centru va veni la Timişoara şi va lua legătura cu primarul, împreună cu filiala locală a Partidei Romilor. Dacă lucrurile merg în aceeaşi direcţie, romii ar putea apela la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Nicolae Robu a primit deja o amendă de la CNCD, tocmai pentru o afirmaţie despre romi, publicată pe Facebook.

Sper să nu ajungem în zona de sancţiuni pe care le poate da Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Noi recunoaştem lucrurile care fac cinste comunităţii de romi şi nu ne dezicem nici de lucrurile care sunt mai puţin ortodoxe sau care deranjează. Sunt tot ale romilor. Nu putem spune despre o categorie de romi că îi reprezentăm şi pe ceilalţi nu. Romii sunt cu bune şi cu rele. Cei care au comportament deviant, deranjează sau comit fapte antisociale trebuie să răspundă conform legii”, a mai declarat Cătălin Manea.

„Medierea este singura cale”

Dincolo de discuţiile cu autorităţile Partida Romilor va încerca să să-i convingă şi pe liderii comunităţii rome din Timişoara să renunţe la acţiunile care tulbură liniştea publică. Totuşi, romii nu sunt atât de uşor de controlat, recunoaşte Manea.

Din păcate, comunitatea romă nu este omogenă. Lucrurile din punctul de vedere al solidarităţii şi al disciplinei încă sunt departe de făgaşul bun. Există foarte multe facţiuni. Ei au un anumit soi de legitimitate. Unii înţeleg, alţii nu înţeleg, unii sunt cu şcoală, alţii sunt cu mai puţină şcoală. Câteva case, atâtea obiceiuri. Şi în municipiul Timişoara există tot felul de reprezentanţi ai romilor, dar nu cu o legitimitate din punct de vedere legal. Noi avem o structură a noastră. Nu ne asociem cu cei care aparţin lumii interlope, pentru că nu este treaba noastră. Dacă încercăm să mediem, o să avem o discuţie şi cu reprezentanţii romilor, cât şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale – cu domnul primar şi cu ceilalţi factori de răspundere: şeful poliţiei, şeful jandarmeriei. Nimeni nu spune să nu-şi facă datoria. Dar instigările la violenţă sau la ură, la rasism nu pot fi decât paşi siguri către izbucnirea unor conflicte interetnice care ne dezavantajează atât pe noi, cât şi pe dumneavostră, populaţia majoritară. Medierea este singura cale”, a fost concluzia lui secretarului general al Partidei Romilor.

Comentarii

comentarii