Acasă Actualitate Pastorala romano-catolică de Crăciun

Pastorala romano-catolică de Crăciun

DISTRIBUIȚI

„Iar când a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său,născut din femeie… ” (Gal 4,4).

Dintr-o femeie s-a născut Isus Cristos pe acest pământ și asemenea tuturor oamenilor, a văzut lumina zilei datorită unei mame. Prin întruparea Lui, El a devenit unul dintre noi exceptând păcatul. Ca trimis al lui Dumnezeu El împărtășește însă soarta profeților. De exemplu soarta profetului Isaia, care la începutul cărții sale exclamă astfel: „Boul își cunoaște stăpânul și măgarul ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaște”. Aceste animale le regăsim și în staulul din Betleem. Ei sunt simbolul unei avertizări, ne aduc aminte de cuvintele profeților adresate poporului aflat adesea în rătăcire și nu sunt așezați doar de dragul idilei în jurul ieslei Domnului. Pe lângă toată bucuria ce ne-o aduce,Sărbătoarea Crăciunului are un mesaj foarte profund. Crăciunul ne cheamă insistent, să-L recunoaștem pe Cristos Isus ca Cel, pe care Tatăl L-a trimis în lume: „Pe El să-L ascultați”.

Dar, în aceste zile de sărbătoare nu putem uita de acea umilă femeie, care l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu și care încă de la început a fost aleasă de El, pentru a deveni mama Mântuitorului. Ea, Maria, este „fecioara curată, care floarea noastră, pe Cristos, ne-a adus-o”. Fie, ca în zilele care urmează, pașii să ne fie însoțiți de ocrotirea ei, și să recunoaștem în ea o mijlocitoare puternică, prin care cu toții să-L putem descoperi pe El, pe Mântuitorul nostru și în final, să putem trăi în sufletele noastre „împlinirea timpurilor”și „zorii unei noi lumi!”.

Celebrările acestor Sărbători sfinte ne readuc în conștiință misterul excepțional al Întrupării Fiului lui Dumnezeu. În felurite forme ni se vestește că ni s-a născut un Prunc: prin cuvintele profeților, prin vestirea Evangheliei, prin cântece, colinde și rugăciuni, pe care le auzim în cadrul Liturghiei sau în propriile familii, acolo unde poate le și cântăm, le rostim și vorbim despre ele. Însă nu în ultimul rând aflăm despre Mântuitorul cel născut în comuniune cu toți care sărbătoresc acest eveniment, împreună cu care ne regăsim, cu toții, în casa lui Dumnezeu, în biserică și în propriile noastre case.

Vouă tuturor, dragi credincioși, care celebrați cu bucurie Nașterea Mântuitorului Isus Cristos, Domnul să Vă dăruiască zile binecuvântate cu pace, cu reculegere și bucurie. Cel care s-a născut „plinirea timpurilor” să ne dăruiască tuturor fericire veșnică și viață din belșug.

Timișoara, în ajunul Nașterii Domnului,

la 24 decembrie 2017.

 

† Martin,

episcop de Timișoara

 

Comentarii

comentarii