Acasă Cultura Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele – o comoară ascunsă în...

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele – o comoară ascunsă în amintirile orașului !

DISTRIBUIȚI

Înainte de Noaptea Muzeelor, a avut loc un eveniment prețios, o comoară ascunsă în amintirile orașului, la Muzeul Național al  Banatului Timișoara: vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”.
 
Pe data de 12 mai 2023, expoziția și-a deschis porțile, oferind ocazia timișorenilor să descopere și să exploreze un alt reper al orașului!
 
 Anul acesta este despre cartierul Giroc, un loc încărcat cu povești și amintiri inspirate din memoriile și scrierile Sorinei Jecza. 
Aici, arta și sculptura lui Peter Jecza au adăugat o notă specială cartierului-dormitor, completându-l cu mărturii ale Revoluției din 1989, surprinse în fotografii impresionante de Constantin Duma, și cu amintiri ale dezvoltării industriale din perioada socialistă.
 
De asenenea, au fost expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, iar vizitatorii pot descoperi cum s-a desfășurat viața economică, socială și culturală în 5 cartiere istorice care au format orașul Timișoara.
 
Mai mult, ragmente de interviuri și texte literare (romane, jurnale, memorii) au fost folosite de cadrele didactice și studenții Universității Politehnica Timișoara și au stat la baza dezvoltării unei aplicații web și a 2 aplicații mobile (Android și iOS), oferind posibilitatea tuturor invitaților să exploreze picturi în realitate augumentată.
 
Expoziția este parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Expoziția este organizată de Muzeului Național al Banatului, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia.
 
Spotlight Heritage Timișoara – Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. 
Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.
 
“Vrem să le mulțumim celor care ne-au însoțit în această lungă călătorie, începută în 2019, când am pășit pentru prima dată într-un cartier. Drumul nostru a fost presărat cu emoții și povești remarcabile, care aparțin patrimoniului Timișoarei.
 Dorim să mulțumim Universității Politehnica Timișoara, Centrului de ID/IFR și e-Learning, Consiliului Județean Timiș și tuturor partenerilor și susținătorilor noștri, care ne-au sprijinit și încurajat, contribuind cu pasiune, dedicare și perseverență la acest proiect unic”, este mesajul Muzeului Național al Banatului.
 
Expoziția este deschisă publicului până în 23 august 2023. 

Comentarii

comentarii