Acasă Actualitate Patronii teraselor din centrul Timișoarei se pregătesc să boicoteze evenimentul de deschidere...

Patronii teraselor din centrul Timișoarei se pregătesc să boicoteze evenimentul de deschidere al Capitalei Culturale

DISTRIBUIȚI

Nici măcar nu a început programul “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023” și conducerea Primăriei Timișoara a declanșat deja un conflict.

Patronii barurilor și restaurantelor din centrul Timișoarei vor protesta, vineri, 10 februarie, împotriva deciziei Primăriei Timișoara de a închide terasele în anul Capitalei Culturale.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții societăților din HORECA cu activități în zona centrală, în special din Piața Unirii și zonele limitrofe, au fost chemați la Primăria Timișoara, să li se comunice că în perioada 10-18 februarie au obligația de a-și ridica terasele de pe domeniul public, datorita festivităților de deschidere a evenimentului.

Decizia este valabilă pentru Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, străzile Vasile Alecsandri, Augustin Pacha, Mercy, Eugeniu de Savoya (pe sectorul Pacha-Ungureanu), Alba Iulia, Palanca şi Matei Corvin.

”Lăsăm la o parte faptul că aceste înștiințări au fost trimise pe ultima sută de metri și unele au ajuns la destinatari după încheierea ședinței.

Pe mine ce mă surprinde este logica autorităților. Toată lumea vorbește că evenimentul “Timișoara Capitală Culturală Europeana 2023” este “subțire”. Și asta nu o spun eu, o spun oameni de cultură, care cunosc fenomenul și care fac o analogie cu ce s a întâmplat în alte orașe care au fost capitale ale culturii.

Pentru turistul venit în oraș, lipsa de proiecte culturale putea sa fie compensată în schimb cu zona de Horeca, care este numeroasă, mai ales în zona Piața Unirii.

Din punctul meu de vedere, un astfel de eveniment se realizează cu o proiecție de 10 ani și nu de un an. Adică, eu oraș, trebuie să-i ofer turistului climatul necesar și mulțumirea, ca el să revină și peste 2, 3, 10 ani.

Dacă vii în Timișoara ca turist, și aici Dominic Fritz e cel mai în măsură să răspundă, în afara de Piața Unirii, nu prea ai multe locuri de vizitat.

Și dacă tu ești în Unirii și vrei să te bucuri de arhitectura pieței și să savurezi o mâncare sau un suc, onor reprezentanții noștri te trimit în Kuncz, că probabil acolo e vreo terasă deschisă.

Eu cred că toți cei din HORECA au așteptat cu sufletul la gură o brumă de clienți. Se pare ca diriguitorii orașului îi scapă de probleme și le ridica terasele.

Ca să nu mai vorbim de legalitatea acțiunii. Funcționarea teraselor pe raza municipiului Timișoara este reglementata, prost ce-i drept, printr-un HCL. Păi în acel HCL nu sunt prevăzute astfel de situații. Păi dacă nu sunt prevăzute, cum le pui în aplicare? Ar trebui un nou HCL sau modificarea celui existent. Nu vreun ordin intern, scris pe genunchi (a se citi vine), în toaletele PMT.

O astfel de măsură, îmi aduce aminte de perioada nazistă, în care naziștii însemnau magazinele evreiești. Foarte asemănătoare. Și nu uitați, luați aceste măsuri brutale tocmai în cea mai mare zonă a comunității evreiești din Timișoara.  Poate o fi din ciclul cultural “in memoriam”

Dar stau și mă gândesc, oare ce ar însemna ca toți cei din HORECA, afectați de această măsură, să-și închidă și restaurantele la interior în acea perioadă. Să vadă turistul toată Timișoara: Kuncz, Fabric, Fratelia, etc.

Stăteam și mă gândeam, oare ce vor zice vagabonzii (a se citi bagabonții) ăștia din primărie, când presa internațională va scrie despre deschiderea evenimentelor “Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023”: pe lângă lipsa evenimentelor culturale care să definească un astfel de program, turiștii nu au avut unde să mănânce și să bea o cafea, datorita boicotului celor din Horeca”, spune Dan Dinu proprietarul Restaurantului Locanda del Corso.

Autorităților locale explică decizia de închidere a teraselor prin considerente de securitate: „Operatorii economici din Piața Unirii au fost informați și consultați pentru aceste demersuri de către Primăria Municipiului Timișoara și de către echipa care gestionează evenimentul de deschidere. Chiar dacă alte orașe au ales să închidă complet locul de desfășurare a evenimentului de deschidere, Primăria dorește ca operatorii economici să funcționeze în continuare și să aibă puncte interioare de servire. O parte dintre operatori deja au în plan să furnizeze meniuri speciale de tip takeaway în pregătire pentru evenimentul de deschidere”.

Antreprenorii afectaţi spun că autorităţile ar fi trebuit să găsească o soluţie de mijloc, astfel încât şi spectatorii să fie în siguranţă, şi terasele să funcţioneze. Una dintre variante ar fi reducerea numărului de locuri, pentru a nu fi nevoii să îşi închidă terasele de tot.

Comentarii

comentarii