Acasă Actualitate Patronii timişeni se plâng că nu au primit niciun ban

Patronii timişeni se plâng că nu au primit niciun ban

DISTRIBUIȚI

Deşi Uniunea Europeană alocă bani grei mediului economic din ţara noastră
“În judeţul Timiş, la firmele pe care le reprezint, nu a sosit nicio sumă de bani până acum, în acest sens”, a declarat Marcel Mihoc (foto), vicepreşedintele Patronatului Naţional Român Timiş.
mihoc marcelCreşterea adaptabilităţii forţei de muncă şi a întreprinderilor, scăderea ratei şomajului, sprijinirea incluziunii sociale, extinderea şi îmbunătăţirea investiţiilor în capitalul uman (educaţie şi formare profesională) sunt domeniile pentru care patronii şi administraţiile din Timiş şi Timişoara au nevoie de bani ca de aer, pentru a putea supraveţui, în această criză economică. Din păcate, numai firmele foarte mari pot să se ajute singure şi să facă faţă recesiunii, în schimb IMM-urile au nevoie de sprijin guvernamental sau de la Uniunea Europeană. Deşi se vorbeşte că UE  alocă foarte mulţi bani mediului economic din ţara noastră, pentru a fi diminuat şomajul şi pentru ca firmele să poată rezista, rezultatul pare a fi zero, până în acest moment, iar patronii ajung la disperare.
 
Escaladarea şomajului

“Aceşti bani nu prea ajung la noi şi, de obicei, vin prin Ministerul IMM-urilor, dar procedurile şi normele nu sunt funcţionale, deocamdată. În judeţul Timiş, la firmele pe care le reprezint, nu a sosit nicio sumă de bani până acum, în acest sens”, a declarat Marcel Mihoc, vicepreşedintele Patronatului Naţional Român Timiş. Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007-2013, program finanţat din Fondul Social European, are în obiectiv dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii angajaţilor, prin corelarea educaţiei şi învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă.
În acest program ar trebui să intre 1.650.000 de persoane, dar, din păcate, este foarte greu. Criza e în toi, recesiunea economică ia proporţii, şomajul e în creştere, iar fondurile europene se lasă încă aşteptate. Firmele continuă să dea faliment, iar birocraţia va întârzia şi mai mult ca banii să ajungă la IMM-uri şi acolo unde sunt necesari, la administraţiile locale. Numai în următoarele trei luni vor fi trimise în şomaj aproximativ 2.000 de persoane, în Timiş

Scapă cine poate!

La nivelul Uniunii Europene s-a pus la punct “Pactul global privind locurile de muncă”, ce va fi valabil în toate cele 27 de ţări membre, inclusiv în ţara noastră. Patronii timişeni se întreabă “Când va fi funcţional cu adevărat?”. Plasarea problematicii ocupării şi a protecţiei sociale în centrul pachetelor de stimulente şi a altor politici naţionale şi respectarea drepturilor lucrătorilor sunt două dintre acţiunile de bază menite să atenueze efectele crizei asupra populaţiei.
Reprezentanţii guvernului susţin că 20% din bugetul României este alocat pentru investiţii, pentru ca ţara nostră să iasă din criza economică şi pentru modernizarea infrastructurii. De asemenea, bugetul de ajutor de stat pentru IMM-uri, pentru anii 2009-2011, va fi majorat de 20 de ori.
Este ajutorul pe care statul îl dă firmei pentru a putea să menţină locurile de muncă şi să desfăşoare activităţi productive, iar obiectivul prioritar este absorbţia eficientă a fondurilor europene, în special cele destinate resurselor umane, pentru asigurarea suportului de formare profesională şi ocupaţională. Totuşi, patronii timişeni nu par optimişti.
“Viitorul mi se pare trist. E o etapă prin care trebuie să trecem, vrând-nevrând, şi pare a fi ca în junglă: scapă cine poate”, a spus Mihoc. Totuşi, vin şi veştile bune.
Comisia Europeană a transmis vineri, 19 iunie, scrisoarea de acceptare a sistemelor de gestionare şi control pentru POS-DRU 2007-2013. Experţii Comisiei au aprobat raportul de audit transmis, prin care se atestă că sistemele de gestionare şi control pentru acest program sunt în conformitate cu Regulamentul Comisiei Eeuropene.
Prin urmare, poate fi solicitată efectuarea primei plăţi intermediare către ţara noastră. Rămâne de văzut când vor ajunge banii la întreprinderi şi la administraţiile locale.

Comentarii

comentarii