Acasă Eveniment Patru cazuri confirmate de gripă de origine porcină şi patru cazuri probabile

Patru cazuri confirmate de gripă de origine porcină şi patru cazuri probabile

DISTRIBUIȚI

În Timiş sunt internaţi opt pacienţi la Spitalul Victor Babeş
Patru cazuri sunt confirmate sută la sută, iar în alte patru cazuri se aşteaptă rezultatul testelor de laborator

Gripa nouă cu virusul AH1N1 (gripa porcină) a început să aducă la iveală noi cazuri de oameni infectaţi în ţara noastră. Judeţul Timiş are în prezent internaţi opt pacienţi – patru au sută la sută gripă nouă, iar pentru patru cazuri se aşteaptă confirmările de laborator, deci sunt cazuri probabile. Toţi cei opt pacienţi internaţi sunt trataţi în momentul de faţă cu Tamiflu. “În structura spitalului nostru există un compartiment de gripă finanţat de Ministerul Sănătăţii, unde au fost şi sunt izolaţi toţi pacienţii cu gripă. Sunt cinci paturi, internaţi sunt opt pacienţi, dintre care patru sunt cofirmaţi sută la sută, iar pentru patru se aşteaptă doar confirmarea de laborator. Toţi iau tratament cu Tamiflu”, spune Dorin Vancea – managerul spitalului de boli infecţioase Victor Babeş.
Există tratament cu Tamiflu pentru peste 2.500 de pacienţi
Există şi cazuri terţiare. A treia persoană care a venit în contact cu un contact al unui caz de import. Ca şi evoluţie sunt forme uşoare, toate cazurile evoluează favorabil. Până acum sunt forme uşoare care nu se deosebesc faţă de cazurile de gripă sezioneră. “Eu consider că nu vom avea probleme deosebite la nivelul judeţului Timiş dacă se iau măsurile de prevenţie”, mai spune Dorin Vancea. Diagnosticul de boală se pune în context clinic şi epidemiologic şi sunt consideraţi bolnavi şi urmează tratament. Suspecţii sunt investigaţi, perioadă în care pot rămâne la spital sau pot fi izolaţi la domiciliu. Ei completează o declaraţie pe proprie răspundere prin care declară că stau la domiciliu. În momentul de faţă pentru judeţul Timiş există tratament cu Tamiflu pentru peste 2.500 de pacienţi.

Spălatul pe mâini este obligatoriu
De când s-a declanşat focarul de gripă de tip nou la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş au venit la consult 39 de pacienţi, adresabilitatea crescând cu 50 la sută. Totuşi, cea mai bună metodă în cazul acestei gripe este prevenţia. O persoană care are febră, tuse, strănut, stare generală modificată, să rămână la domiciliu, să solicite un consult la domiciliu sau să meargă la medicul de familie. În momentul în care tuşim, strănutăm, ducem batista de unică folosinţă la nas, la gură, după aceea o aruncăm. Igiena mâinilor trebuie să fie corespunuzătoare. După ce ai strănutat nu te pui ulterior să pui masa copilului. Spălatul pe mâini este obligatoriu. De asemenea, trebuie evitate şi aglomeraţiile. Iar dacă aveţi semne de gripă duceţi-vă la medicul de familie. Doctorii ştiu mai bine ce au de făcut. Dacă vreţi să vă achiziţionaţi o mască trebuie să ţineţi cont şi de calitate astfel încât aceasta să fie eficientă. Mai mult, masca trebuie purtată şi pe nas şi pe gură. La Spitalul Victor Babeş lipsesc deocamdată echipamentele de terapie intensivă. Acestea se folosesc însă în cazurile grave şi sunt în curs de achiziţionare.

Din Timiş s-au trimis până acum la laborator 162 de probe la 124 de suspecţi
“Până acum am trimis 162 de probe la 124 de suspecţi. Fiecare din această probă se trimite cu salvarea, cu ambulanţa. Au fost zile în care zilnic a plecat o salvare la Bucureşti. Peste 60.000 de kilometri s-au făcut de aceste ambulanţe. Durata medie a spitalizării este de şapte zile, dar au fost şi cazuri de 5 şi 11 zile. Se munceşte. Este foc continuu. Au fost şi câteva probe din Caraş-Severin. Primele cazuri internate la noi au fost ale  judeţului Caraş-Severin. 162 de probe au fost trimise la Bucureşti începând din 30 aprilie, când a fost primul caz de alertă epidemiologică. Atunci a fost prima probă recoltată de la o persoană venită cu un avion”, spune Melania Arion, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Comentarii

comentarii