Acasă Actualitate Paula Romocean, consilier local, vicepreședinte USR Timișoara: ”Să transformăm cimitirele într-un loc...

Paula Romocean, consilier local, vicepreședinte USR Timișoara: ”Să transformăm cimitirele într-un loc unde mergem cu plăcere”

DISTRIBUIȚI

Unul dintre subiectele arzătoare ale ședinței Consiliului Local Timișoara a abordat problema preluării administrării cimitirelor din Calea Șagului și Rusu Șirianu de către cei de la Horticultura. Cu această ocazie, consilierii s-au certat pentru că proiectil a fost pus la dispoziția lor cu două ore înainte de vot, au aflat că textul hotărârii e un fel de copy/paste după altă hotărâre, dar, mai ales, că cimitirul trebuie să fie un loc în care mergi cu plăcere.

Subiectul a atras atenția încă din primele minute ale ședinței de plen, consiliera locală Roxana Iliescu a remarcat faptul că proiectul a fost pus la dispoziția consilierilor locali cu doar două ore înainte de ședință, ceea ce arată lipsă de respect.

”De ce nu se dorește ca noi, consilierii locali, să studiem temeinic, mai ales că am văzut că nu sunt proiecte de hotărâre simple, am văzut exemplul gestiunii a celor două cimitire de către Horticultura. Ne-a fost comunicat că intră pe ordinea de zi cu două ore înainte de ședință. Chiar se dorește votarea acestor proiecte la foc automat, pe repede înainte? Nu înțeleg de ce în continuare se procedează în această manieră”, a spus Iliescu.

Un răspuns a fost dat de viceprimarul Ruben Lațcău, care a motivat situația prin existența unei delăsări la nivelul aparatului primăriei, cerând ca persoanele care nu își fac treaba să fie băgate în comisia de disciplină pentru a fi mai ”muncitori”.

Viceprimarul Cosmin Tabără a insistat în continuare că era mai bine ca serviciul să fie concesionat către o firmă privată.

”Cred că e un mod de a cheltui bani în plus. Se plătesc salarii, trebuie angajat personal. Dacă era dat în concesiune aducea bani și fără responsabilitate și împovărarea bugetului local”, a spus Tabără.

O altă remarcă referitoare la proiect a venit de la Dan Diaconu, consilier local PNL, care a observat că proiectul se referă la tarifele din… piețe. Ruben Lațcău nu a găsit inițial cuvântul „piețe” și a spus că versiunea existentă la vot nu îl conține, spunând că ar fi chiar util ca proiectul să fie retras de la vot și corectat. Până la urmă a descoperit, la sugestia secretarului primăriei, că acel cuvânt ”piețe”, chiar există! Evident proiectul nu a fost retras de pe ordinea de zi, ci s-a mers pe varianta unui amendament care să corecteze o eroare materială, care să elimine copy/paste-ul evident din text.

”Se aprobă Nivelul taxelor şi/sau al tarifelor pentru plata serviciilor oferite utilizatorilor care se vor percepe în piețele proprietatea Municipiului Timișoara cuprinse în Anexa la Studiu de oportunitate şi fundamentare privind modalitatea de delegare a gestiunii serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor umane din Municipiul Timişoara: Cimitirul Calea Şagului si Cimitirul str. Rusu Şirianu, conform Anexei 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, era forma publicată pentru acest proiect.

Totuși, un moment și mai interesant a fost când președintele de ședință, Paula Romocean a făcut o adevărată pledoarie în favoarea administrării cimitirelor de către o firmă a primăriei, pentru că cele private nu își făceau datoria, iar cimitirul trebuie transformat ”într-un loc unde mergem cu plăcere”

”Vreau să spun și eu ceva, legat de ceea ce a spus domnul Tabără. Acesta este un serviciu public și chiar dumneavoastră ați spus de multe ori că răspunsul nostru este de a asigura un serviciu de calitate, nu de a aduce bani primăriei. În cazul de față constatăm după mulți ani de zile că acest mod în care s-a lucrat, modul în care au fost gestionate cimitirele de către firme private nu funcționează. Din păcate cei care sunt implicați în acest domeniu urmăresc strict profitul, în niciun caz asigurarea unui serviciu de calitate. Asigurarea curățeniei în cimitire, asigurarea decenței în momentul în care se realizează un serviciu funerar. Și în consiliul local au fost numeroase observații legate de modul în care se comportă sau sunt îmbrăcați angajații firmei. Cred că e momentul să aducem cimitirele în gestiunea unei firme din subordinea consiliului local și să încercăm să transformăm cimitirele într-un loc unde mergem cu plăcere și unde putem să ne luăm rămas bun de la cei dragi, cu decență”, a subliniat Romocean.

Comentarii

comentarii