Acasă Administraţie Pavaj tactilo-vizual, ecrane LCD, panouri fotovoltaice și Wi-Fi în peste 30 de...

Pavaj tactilo-vizual, ecrane LCD, panouri fotovoltaice și Wi-Fi în peste 30 de stații de tramvai din Timișoara. Primăria lansează licitația pentru proiectare

328
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara vrea să modernizeze 34 de stații de tramvai din Timișoara, cele de pe Linia 1 Gara de Nord – Stația Meteo și retur. Acestea ar urma să aibă, printre altele, pavaj tactilo-vizual, zone de avertizare colorate, ecrane LCD, panouri fotovoltaice și Wi-Fi. În plus, vor fi create condiții și pentru persoanele cu mobilitate redusă, dar și pentru cele cu deficiențe auditive și vizuale. Momentan, proiectul este în stadiul de proiectare, săptămâna aceasta urmând să fie lansată licitația pentru DALI și PT. Prețul de pornire este de puțin peste 200.000 de lei.

„Un sfert din stațiile de tramvai din Timișoara intră într-un amplu proces de modernizare, plecând de la Gara de Nord și ajungând la stația Meteo. Călătorul va avea condiții civilizate de așteptare și informații pentru a-și putea integra călătoria cu alte opțiuni – nu doar cu alte mijloace de transport public, dar și cu bicicletele din stații sau cu deplasarea cu trenul în cazul navetei în localitățile de lângă Timișoara”, a spus primarul Dominic Fritz, potrivit unui comunicat al municipalității.

În primul rând, peronul va fi adaptat la același nivel cu noile tramvaie Bozankaya și va avea pavaj tactilo-vizual și zone de avertizare cu un contrast ridicat de culoare, pentru o mai bună delimitare a spațiului. Peroanele vor fi accesibile tuturor persoanelor cu mobilitate redusă (persoane cu dizabilități, vârstnici, părinți cu cărucioare pentru copii etc.), astfel încât să le permită urcarea/coborârea din tramvai. 

Stațiile vor fi dotate cu sistem de supraveghere video și sistem de afișaj și informare (monitoare LCD), vizibil pe ambele fețe ale panoului de afișaj, cu informații privind timpul de sosire în stație al următorului vehicul și alte date importante privind traficul. Acesta va fi adaptat nevoilor persoanelor cu deficiențe vizuale și auditive.

De asemenea, este prevăzută și amplasarea de sisteme de informare pentru călători, de unde aceștia se pot informa cu ce mijloace de transport (inclusiv disponibilitatea bicicletelor în stații) pot să ajungă la destinație și vor avea posibilitatea ca validarea călătoriei să o poată face și în stație.

Stațiile vor avea panouri voltaice pentru generarea de energie, va exista opțiunea de încărcare a telefoanelor mobile, acces la Wi-Fi public și un sistem modern de achiziționare a biletelor.

Stațiile care fac obiectul contractului: Gara de Nord, Regele Carol I, Piața Mocioni/Sinaia, Piața Maria, Catedrala Mitropolitană, Spitalul de copii, Piața 700, Libertății, Continental, Prefectura, 3 August, Piața Traian (NB toate tur-retur, câte 2 stații); Prințul Turcesc, Sarmisegetuza, Lalelelor, V. Economu, V. Babeș, Meteo, UMT, Electrica, Gara de Est, Piața Badea Cârțan.

În prima etapă va fi realizată documentația tehnică și obținerea autorizației de construire. Durata de viață solicitată prin documentație, a noilor stații este de minimum 24 de ani. Perioada de realizare a documentației și proiectării este de 8 luni. Valoarea estimată a contractului este de 210.084,03 lei, fără TVA.

Comentarii

comentarii