Acasă Actualitate Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură din Timişoara, s-a stins din viaţă

Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură din Timişoara, s-a stins din viaţă

DISTRIBUIȚI

Doliu la Casa de Cultură din Timișoara. Directorul instituției, Pavel Dehelean, s-a stins din viaţă, duminică. Avea 70 de ani, din care aproape 35 a condus instituția culturală a Primăriei Timișoara.

Boala mai veche de care suferea nu i-a mai dat răgazul să-și continue munca. Un edem pulmonar i-a fost fatal.

UPDATE: Primarul Dominic Fritz și reprezentanții Primăriei Municipiului transmit un mesaj cu „in memoriam” cu ocazia tragicului eveniment.

„Spirit european prin excelență și bănățean prin origine și educație, Pavel Dehelean a fost un lider incontestabil al culturii comunitare. Pasionat de teatru, literatură, folclor, arte vizuale, profesorul Dehelean a fondat, în memoria eroilor Revoluției de la Timișoara, primul festival românesc de folclor înscris în CIOFF (Calendarul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice), Festivalul Inimilor, aflat sub patronaj UNESCO, care a adus pe scena Teatrului de Vară mii de artiști din toate colțurile lumii  și zeci de mii de spectatori”, îl caracterizează reprezentanții primăriei pe Deheleanu.

Profesorul Pavel Dehelean s-a născut în 18 mai 1951 la Căprioara, în județul Arad, și-a început școala în satul natal, a absolvit liceul la Săvârșin, apoi Facultatea de Matematică, la Timișoara. A lucrat la Casa de Cultură încă din timpul facultății, pentru ca mai apoi să revină în instituție și să o conducă din 1984. Acesta a fost cel mai longeviv manager al unei instituții publice din oraș.

Printre altele, acesta a fost implicat în dezvoltarea și promovarea Ansamblului Timișul, din care a făcut un ambasador al culturii românești peste hotare, în Asociația Artiștilor Plastici Amatori „Romul Ladea”, care reunește astăzi 130 de membri, Cenaclul literar „Pavel Belu”, revista Anotimpuri literare, formațiile folclorice „Eszterlanc” și „Bobita”, Corala feminină „Carmina Dacica”, formația de jazz –blues Bega Blues Band, cenaclul umoristic Ridendo și Universitatea Populară sunt doar câteva dintre proiectele culturale în care și-a investit energia și inspirația.

„L-am  întâlnit de câteva ori de când sunt primarul Timișoarei, și am stat de vorbă: despre cultură, desigur, despre șansele, oportunitățile, atuurile orașului. M-au frapat la el entuziasmul tineresc, sincer, și mi-au plăcut pasiunea  cu care vorbea despre Timișoara și despre viitor, calmul și înțelepciunea experienței. Regret sincer, profund, plecarea lui și faptul că nu-l vom mai avea alături în construcțiile culturale viitoare. Sunt convins însă că va rămâne, proeminent, în memoria culturală a orașului și a comunității. Știu că a iubit Timișoara, dar știu și cât de mult a iubit satul natal, Căprioara, și cred că sufletul lui își va fi găsit pacea acolo unde, știu de la fiica lui, va fi înmormântat, marți”, a transmis și primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Comentarii

comentarii