Acasă Actualitate Pe Canalul Bega, cu vaporul, până la Viena şi mai departe ?

Pe Canalul Bega, cu vaporul, până la Viena şi mai departe ?

DISTRIBUIȚI
După ce a decolmatat râul Bega, pe traseul Solventul –Staţia de tratare a apei Timişoara şi l-a făcut să fie navigabil, Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB) Timişoara, mai are un plan de mare anvergură pentru Timişoara.

 Astfel, pentru a-i ajuta pe bănăţeni să poată circula cu vaporul până la Viena sau Budapesta, Bojin duce tratative cu Serbia pentru ca Bega să devină navigabilă şi dincolo de graniţa cu România.
 
700.000 de metri cubi de mâl
 
“Avem o relaţie tot mai deschisă cu partea sârbească. Împreună putem continua decolmatarea Canalului Bega, ca să putem ajunge până la Tisa şi Dunăre cu vaporul, iar visul nostru este să călătorim până la Viena, în Austria şi mai departe”, a declarat Titu Bojin. În data de 9 iunie va avea loc Sesiunea Româno-Sârbă la Timişoara pentru a realizarea acordului cu Serbia din punct de vedere al siguranţei apelor. “E singura ţară cu care nu avem acord. Ultimul datează din 1954”, a spus Bojin. Începând cu miercuri, 20 aprilie, se poate circula cu vaporetele pe Canalul Bega, de-a lungul Timişoarei, pe traseul Solventul – Staţia de tratare a apei, iar Primăria Timişoara urmează să cumpere două vaporete şi să înceapă transportul în comun pe “coridorul verde”. Ecologizare râului Bega pe sectorul Timişoara – frontiera Serbia este  prevazută să se finalizeze în anul 2013. Lucrările prevăzute a se realiza prin proiect sunt dragaje – 700.000 metri cubi de mâl – şi refacere apărări de maluri –  6 km. De asemenea, consolidarea şi reprofilarea canalului de descărcare Bega – Timiş pe sectorul Topolovăţ – confluenţa cu râul Timiş este prevăzută să se finalizeze în anul 2012.
 
În Caraş-Severin
 
ABAB Timişoara are în derulare în judeţul Caraş – Severin mai multe lucrări, printre care amintim: regularizarea pârâului Macioviţa la Maciova – lucrare aflată în faza de finalizare a procedurii de achiziţie publică de lucrări; regularizarea pârâului Dognecea în aval de barajul Dognecea Mare; regularizarea pârâului Mehadica, în localităţile Mehadica, Cuptoare şi Cruşovăţ, lucrări aflate în faza de finalizare a procedurii de achiziţie publică; amenajarea râului Bârzava şi afluenţi pe sector Bocşa-Gătaia, lucrare aflată în faza de finalizare a proiectului tehnic. Tot în Caraş-Severin, ABAB Timişoara mai are în faza de avizare şi promovare la finanţare 10 investiţii pentru care s-a realizat studiu de fezabilitate; două lucrări pentru care există studiu de fezabilitate şi se află în faza de avizare la Apele Române Bucureşti şi trei lucrări propuse pentru elaborarea studiului de fezabilitate în anul 2011.
 

Comentarii

comentarii