Acasă Actualitate Pe de-o parte, Ruben Lațcău a lăudat SDM. Pe de alta, colegii...

Pe de-o parte, Ruben Lațcău a lăudat SDM. Pe de alta, colegii lui și Raul Ambruș au schimbat CA-ul

DISTRIBUIȚI

Marți, 21 decembrie, era data la care expirau mandatele membrilor consiliului de administrație (CA) al SDM. La aceeași dată, consilierilor locali din Timișoara le-a fost adus în față un proiect de hotărâre de numire a interimarilor până la organizarea unui concurs. Datorită faptului că SDM este compania municipală cu cel mai mare profit, Roxana Iliescu (PRO România) a propus numirea acelorași persoane pentru patru luni. Grupul USR PLUS – Ambruș a avut alte idei, cu toate că, la rândul său, viceprimarul Ruben Lațcău a lăudat activitatea companiei.

„Să țină cont că vorbim de o societate cu activitate și rezultate foarte bune. Consider ca oportun să îi numim interimar patru luni. Foarte bine, să dăm drumul la concurs. Să își depună tot aceleași persoane dosare. Dacă vor fi nume noi, din nou, foarte bine. Avem posibilitatea să îi votăm pe cei mai buni. Nu consider oportun să scoatem din joben nume noi”, a spus Roxana Iliescu.

Liberalii, la rândul lor, au dat exemplul altor companii la care useriștii au schimbat CA-urile: Colterm, societate recent intrată în insolvență și în drum spre „moarte sigură”, potrivit lui Dan Diaconu, sau Horticultura, societate pe pierdere „pentru prima dată în ultimii 10 ani”, conform aceluiași consilier liberal.

În replică, Ruben Lațcău a spus, printre altele: „Trebuie să înțelegem că atunci când vorbim de acest profit, din nou, pe logică elementară economică, nu este una (o societate – n.r.) care construiește la Brăila. Banii pe care îi încasăm din profit sunt bani pe care îi dăm. Obiectivul nostru nu este să facem profit”. Tot vicele a explicat că cei din SDM s-au pliat, în administrația Fritz, și pe lucrări la trotuare, curți de școli sau alte lucrări la care „e mai mult de muncă și banii sunt mai puțini”. Cu toate acestea, compania a ieșit, din nou, pe plus. De asemenea, colegii viceprimarului au vorbit de faptul că tot primăria plătește pentru majoritatea lucrărilor, dar și de faptul că TimParkul aducea o parte importantă a acestui profit.

Spre final, nu cu mult înainte de vot, cea mai impresionantă reacție a avut-o Lucian Căldăraru, PNL: „Nu e vorba numai despre dumneavoastră (USR – n.r.), am văzut și la noi (PNL – n.r.). Se dorește schimbarea cu alții care să culeagă banii. Cum adică, cică profitul nu este necesar? Politică deșănțată!”. Au mai fost și alte intervenții, de ambele părți, dar cam toate în aceeași notă.

Până la urmă, s-a mers la vot, pe o platformă online. După discuții despre procedură s-a și ținut efectiv scrutinul, câștigătoare fiind propunerile celor din USR. De menținut ar fi că două dintre nume se regăseau atât printre propunerile Roxanei Iliescu, cât și printre cele ale USR. Totuși, printre cele ale USR se găseau și apropiați ai lui Raul Ambruș, inclusiv membri CA demiși anterior de la alte societăți ale primăriei. Elena Movilă, Lucian Suciu, Raluca Buhaș, Virgil Gafița, Cantemir Pârva, Alin Sîrbu, Mihai Trăilă, Afronie Alexandru, Cristian Miclăuș sunt, astfel, noii membri CA. Ar fi de menționat că doi dintre candidați, Sîrbu și Miclăuș, au primit 15 voturi, semn că și altcineva din afara grupului USR-Ambruș a fost de acord cu ei. Cei doi sunt foști membri PNL, susținători ai lui Ambruș.

Ultimele șapte propuneri sunt cele făcute de Roxana Iliescu, actuali membri ai CA-ului. Alături de aceștia, atât în propunerea consilierei PRO ROmânia, cât și în CA, mai erau și Cantemir Pârva, cel care a adunat de altfel 19 voturi, și Lucian Suciu, membru numit de actuala administrație.

O reacție mai acidă a avut-o, după episodul acestui vot, Adrian Lulciuc, liderul de grup PNL. Acesta a vorbit, inclusiv în ședință, de decizii luate la petreceri private. A continuat și pe Facebook:

„Trocul politic este noua tehnică de conducere în Primăria Timișoara. Majoritatea Ambruș-USR a votat astăzi în mod absolut discreționar încetarea mandatelor membrilor din Consiliul de Administrație a celei mai performante societăți a Primăriei – Societatea de Drumuri Municipale.SDM este singura care a încheiat pe profit în ultimii 7 ani și a fost administrată corect, iar rezultatele se văd și în infrastructura orașului, și în conturile Primăriei și în viața  cetățenilor.

Nu putem înțelege cum pentru o majoritate vremelnică, pentru un singur om care deține un singur vot, Dominic Fritz alege să vândă unor oameni de casă impuși de Raul Ambruș, o societate cu rezultate foarte bune. Cel mai grăitor exemplu, unul dintre candidații desemnați este persoana care l-a reprezentat pe Raul Ambruș în Comisia pentru organizarea alegerilor interne din PNL în luna iulie și martor în procesul de contestare internă din cadrul partidului, în urma excluderii sale. Ce îl califica pentru funcția de administrator pe acest domn? Doar tovărășenia cu cel mai important om al USR Timișoara. Și toate astea se întâmplă prin negocieri care frizează absurdul la șprițuri organizate în mare secret la Chevereșu Mare și în diverse pizzerii.

Alegerea corectă ar fi fost prelungirea mandatelor actualilor administratori, conform OG 109/2011, până la numirea unor membri cu mandat plin. Este doar primul pas – SDM riscă acum să ajungă în situația Colterm”.

În live-ul transmis pe Facebook, la un moment dat, colegii de la „Tehnic” au dat sharescreen, din greșeală, cât timp copiau numele candidaților, și la conversațiile din WhatsApp. Din mesajul „forwardat” de Ovidu Merean, observăm că ultimul nume, cel al „colegului nostru” Virgil Gafița, a fost ales pe ultima sută de metri.

Comentarii

comentarii