Acasă Actualitate Pe partea română autostrada Timișoara – Moravița merge bine, de la graniță...

Pe partea română autostrada Timișoara – Moravița merge bine, de la graniță spre Belgrad apar probleme

DISTRIBUIȚI

Prezent în capitala Banatului, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că studiul de fezabilitate al autostrăzii Timișoara – Moravița va fi gata în luna iunie, cel târziu la început de iulie, după care se vor putea aproba, în ședință de guvern, indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Aceasta înseamnă și lansarea licitației pentru găsirea unui proiectant și executant. Dar, există o … mică problemă.

Partea sârbă și-a pierdut destul de mult interesul pentru acest proiect, probabil ”stimulată” și de un acord cu China. Pentru a derula, totuși, acordul pentru continuarea autostrăzii de la Timișoara, sârbii au pretenții destul de scumpe.

Prezent la Timișoara, Grindeanu vrea să se păstreze optimist în ceea ce privește acest proiect, unul extrem de important pentru el. Din păcate, ultima ședință a comisiei mixte România – Serbia a arătat că partea sârbă are pretenții pentru a se apuca de proiect. Unele destul de scumpe.

Vestea bună e că în ceea ce privește România, aici treburile merg bine.

”Undeva la finalul lunii iunie, început de iulie, vom avea hotărârea de guvern pentru evaluarea indicatorilor pentru drumul expres (n.r. autostrada) Timișoara – Moravița și se va intra în licitație și pe Timișoara”, a anunțat ministrul Transporturilor.

Blocajul apare legat de punctul de trecere a frontierei, destul de posibil unul artifical, creat de partenerii sârbi. Aceștia solicită ca realizarea acestui punct de frontieră să fie plătită integral de partea română, pentru a oferi o certitudine pentru continuarea proiectului de la graniță spre Belgrad.

„Dacă vă aduceți aminte, am semnat la Timișoara, în urmă cu 2 ani, cu omologul sârb un acord. Sunt angajamente la nivel de stat! Marți, a mai avut loc o comisie mixtă, s-a discutat foarte mult despre punctul de trecere a frontierei. S-a ajuns la un acord care, în acest moment, nu mă mulțumește. Ar cam trebui sa le facem noi pe toate… pe zona de trecere a punctului de frontieră. Asta e concluzia la care s-a ajuns”, am aflat de la Sorin Grindeanu.

Deși dorința e alta, dacă nu se poate, există și varianta ca noi să ne ducem cu autostrada până la Moravița, de unde să se intre pe drumul național spre vamă, printr-un sens giratoriu.

”Să nu vă mire că o sa merg cu drumul expres până la Moravița. E ținta mea, sa merg cu drumul expres de la intersecția de la Albina, care se va lega in autostrada A1, sa mergem pana în zona comunei Moravița, sa facem descarcare, și sa discutam altcumva punctul de trecere. Știți cât costă punctul de trecere al frontierei? E 400 de milioane de lei. Rămâne de discutat în continuare. Pe mine ma interesează, în primul rând să merg cu drumul pana la Moravița. Punctul de trecere îl putem discuta după”, spune ministrul Transporturilor.

Comentarii

comentarii