Acasă Cultura Pe urmele germanilor în Banat cu scriitorul și sociologul Anton Sterbling la...

Pe urmele germanilor în Banat cu scriitorul și sociologul Anton Sterbling la Universitatea Politehnica din Timișoara

DISTRIBUIȚI

La doi ani de la simpozionul dedicat celebrării a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat, scriitorul, profesorul și sociologul Anton Sterbling, născut în 1953, la Sânnicolau Mare, revine la Universitatea Politehnica din Timișoara.

Miercuri, 24 aprilie 2024, la ora 16:00, va avea loc în amfiteatrul K1, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara (bdul. Vasile Pârvan nr. 2 B) conferința Auf den Spuren der Deutschen im Banat – Aufbruch in die Moderne (Pe urmele germanilor în Banat – Începuturile modernității), susținută de prof. univ. dr. Anton Sterbling, sociolog, scriitor și membru fondator al Grupului de Acțiune Banat.

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în colaborare cu Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul Universității Politehnica Timișoara (https://www.upt.ro) și va avea loc la Centrul de Conferințe UPT https://upt.ro/Informatii_centrul-de-conferinte-upt_646_ro.html

Anton Sterbling este profesor universitar, sociolog, scriitor și membru fondator al Grupului de Acțiune Banat. După absolvirea studiilor de sociologie în Germania, a fost profesor la Universitatea din Mannheim, Universitatea din Hamburg, Universitatea din Heidelberg, Universitatea din Bonn și Hochschule der Sächsischen Polizei din landul Saxonia.

A scris peste 60 de cărți științifice și literare, a editat peste 40 de volume și a publicat peste 700 de articole în reviste de specialitate, în ziare și în antologii

http://www.kraemer-verlag.de/autorenverzeichnis/Anton_Sterbling/anton_sterbling.html

În cadrul conferinței, scriitorul Anton Sterbling va vorbi despre caracterul modern al literaturii de expresie germană din Banat, despre înființarea Grupului „Aktionsgruppe Banat” și va prezenta, totodată, ultima lui carte, Rückkehr aus dem Klimadelirium und die merkwürdige Begegnung mit Nikolaus Lenau in Wien (2024), apărută de curând la Pop Verlag în Ludwigsburg, Germania (https://wp.pop-verlag.com/?p=6795).

 

În iunie 2022, Universitatea Politehnica Timișoara a fost, alături de Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara și de Biblioteca Centrală a Universității Politehnica, parteneră a conferinței internaționale „Der Wille zur Veränderung – das ist die Realität – 50 Jahre Aktionsgruppe Banat”, organizată la inițiativa Deutsches Kulturforum Östliches Europa (German Culture Forum for Central and Eastern Europe), cu prilejul celebrării a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat. http://www.upt.ro/Informatii_UPT_2017_ro.html

https://kulturforum.info/de/termine/veranstaltungen/1023892-der-wille-zur-veraenderung-das-ist-die-realitaet

Prin evenimentele organizate împreună, Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, Facultatea de Științe ale Comunicării din cadrul Universității Politehnica Timișoara și Centrul Cultural German își propun să promoveze valorile culturale ale germanilor din Banat și să contribuie la valorificarea patrimoniului cultural multietnic din această regiune.

Societatea Culturală Româno-Germană a fost înființată în 2001 la Timișoara, iar sub egida ei funcționează Centrul Cultural German (https://www.facebook.com/ccgtm.ro). La Facultatea de Științe ale Comunicării de la Universitatea Politehnica Timișoara, se studiază de peste 30 de ani limba germană, în cadrul specializării „Traducere și interpretare” (Limbi moderne aplicate, Engleză-Germană). Totodată, la Facultatea de Științe ale Comunicării există de peste 30 de ani un Lectorat DAAD (Serviciul German de Schimb Academic), singurul lectorat DAAD din vestul țării.

De asemenea, limba germană este predată la toate facultățile din cadrul Universității Politehnica Timișoara, existând o puternică legătura a universității cu spațiul lingvistic, cultural și economic german.

De coordonarea conferinței s-a ocupat lect. univ. dr. Ana-Maria Dascălu-Romițan, cadru didactic la Departamentul de Comunicare și Limbi străine și președinta Societății Culturale Româno-Germane din Timișoara, iar manifestarea face parte din seria de evenimente Auf den Spuren der Deutschen im Banat (Pe urmele germanilor în Banat).

Detalii  https://www.sc.upt.ro/ro/noutati și http://avizier.upt.ro

 

Comentarii

comentarii