Acasă Eveniment Pedeapsă uşoară pentru SC Ductil Steel Oţelu Roşu, Caraş-Severin

Pedeapsă uşoară pentru SC Ductil Steel Oţelu Roşu, Caraş-Severin

DISTRIBUIȚI

După un accident colectiv de muncă, soldat cu trei morţi
Inspecţia Muncii a finalizat cercetarea accidentului de muncă colectiv petrecut în data de 24 august 2009, în cadrul Secţiei “Elaborare oţel”, din cadrul de S.C. Ductil Steel, Oţelu Roşu, judeţul Caraş Severin. Accidentul s-a petrecut la instalaţia de tratament secundar a oţelului LF, metalurgie în oală. “Trei lucrători care îşi desfăşurau activitatea în zona acestei instalaţii şi-au pierdut viaţa. Unul a decedat pe loc, iar ceilalţi doi au murit în zilele următoare, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara”, a precizat Dantes Nicolae Bratu (foto), inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

Explozie cu oţel lichid, praf şi gaze fierbinţi

Pe baza cercetării la faţa locului, a declaraţiilor date de persoanele implicate, a actelor şi documentelor puse la dispoziţie de angajator şi a expertizelor efectuate, Inspecţia Muncii a stabilit drept cauză a producerii evenimentului folosirea cocsului pentru carburare, necorespunzător din punct de vedere calitativ. Cocsul utilizat la şarja de oţel a prezentat un conţinut mare de materii volatile, un conţinut scăzut de carbon şi unul mare de apă, fapt care a condus la formarea unei pungi de gaze (CO, CO2, H). “Toate acestea au avut ca efect o explozie, urmată de o debordare a unei cantităţi mari de oţel lichid şi zgură, din care o parte pe platforma instalaţiei LF. De asemenea, a a vut loc ruperea celor trei coloane de electrozi şi degajarea instantanee a unui amestec de praf şi gaze fierbinţi. Amestecul degajat în urma exploziei a dus la accidentarea celor trei lucrători”, arată raportul Inspecţiei Muncii. Inspectorii de muncă au constatat că S.C. Ductil Steel Oţelu Roşu nu a asigurat controlul calitativ al materialelor de adaos care sunt introduse în procesul de fabricaţie, iar recepţia acestora s-a efectuat cantitativ şi în baza certificatelor de calitate emise de producător.

Amenzi de 27.000 de lei

Inspecţia Muncii mai susţine că altă cauză care a contribuit la producerea evenimentului a fost folosirea unei proceduri de lucru necorespunzătoare pentru carburarea oţelului prin introducerea cocsului necesar în oala de turnare, direct pe fundul acesteia, înainte de evacuarea oţelului din cuptorul de topire. De asemenea, S.C. Ductil Steel nu a luat măsurile necesare pentru evaluarea riscurilor constatate la producerea unor incidente care au avut loc anterior producerii acestui eveniment. În cadrul secţiei Oţelăria electrică au mai avut loc o serie de incidente care au constat în debordarea de oţel şi zgură din oala de turnare, ruperi de electrozi şi străpungerea capacului oalei de turnare. Pentru abaterile constatate, S.C. Ductil Steel SA – Buzău, Punct de lucru Oţelu Roşu a fost sancţionată contravenţional cu amenzi de 27.000 de lei.
În plus, pentru aducera în conformitate a deficienţelor constatate, Inspecţia Muncii a stabilit un număr de şase măsuri adecvate, de natură organizatorică şi tehnică, pentru prevenirea altor evenimente similare. Măsurile se referă la schimbarea tehnologiei, controlul materiilor prime înainte de intrarea lor în fabricaţie şi refacerea instrucţiunilor pentru muncitori. Acestea nu au caracter limitativ. Angajatorului îi revine obligaţia să ia orice alte măsuri pe care le consideră necesare, în vederea eliminării tuturor riscurilor de accidentare sau îmbolnăvire profesională.

Comentarii

comentarii