Acasă Cultura Pelerinaje, zile festive și hramuri. Programul manifestărilor în cadrul Episcopiei Romano Catolice...

Pelerinaje, zile festive și hramuri. Programul manifestărilor în cadrul Episcopiei Romano Catolice Timișoara, în iunie

954
DISTRIBUIȚI

Pelerinaje la biserici și catedrale, zile festive, slujbe religioase speciale, vizite oficiale, hramuri – acestea sunt câteva dintre evenimentele cultural-religioase ce vor avea loc în următoarea perioadă, în cadrul Episcopiei Romano Catolice Timișoara, în județele Timiș, Arad și Caraș Severin, până la sfârșitul lunii iunie.

Iată întreg programul manifestărilor:

Construită în anul 1994, Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara, primul centru modern pentru persoane în vârstă în România și centrul comunităţii germane din Banat a ajuns la 25 de ani de existență.

Cu acest prilej, în data de 14 iunie 2019 va avea loc o festivitate jubiliară, care va începe la ora 11.00 cu o Sf. Liturghie celebrată de către Excelența Sa Martin Roos, episcop emerit de Timișoara.

2. Sâmbătă, 15 iunie 2019 în organizarea Centrului Diecezan de Tineret din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara va avea loc pelerinajul ministranţilor (slujitorilor la altar) la Maria-Radna. În programul acestui pelerinaj figurează o sf. Liturghie care va fi celebrată la orele 10.00 în Bazilica din Maria-Radna de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, după care vor urma diferite programe cultural-distractive care se vor desfăşura în orașul Lipova.

3. Duminică, 16 iunie 2019 în biserica romano-catolică din Timișoara VII Freidorf 8 de copii de etnie română și maghiară vor lua parte la prima împărtăşanie. Sf. Liturghie va fi celebrată începând cu ora 9.30 în biserica parohială din acest cartier de către Msgr. László Wonerth paroh al acestei comunități.

4. În cadrul manifestării intitulate „Zilele Germanilor din Banat” (Heimattage der Banater Deutschen), duminică 16 iunie 2019 în biserica romano-catolică din Timişoara I Cetate începând cu ora 10.00 va avea loc o Sf. Liturghie solemnă, pontificală, celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan de Timişoara.

5. Duminică, 16 iunie 2019 Parohia Romano-Catolică din Timișoara IV Iosefin va găzdui întâlnirea credincioșilor care participă la pelerinajele din Međugorje din Timișoara, județul Arad și Zenta (Serbia). În cadrul programului cei prezenți vor participa la Sf. Liturghie celebrată la ora 11.30 în biserica parohială, iar dupăamiaza la ora 18.00 la Adorație Euharistică.

6. Hramuri în Dieceza de Timișoara:

– Duminică, 16 iunie 2019 se sărbătoreşte hramul bisericii parohiale din Lugoj, sfințită în cinstea Preasfintei Treimi. În cadrul Sfintei Liturghii de hram celebrată începând cu ora 11.00 de către Pr. Dumitresc Mihai-Titi, arhidiacon și paroh de Lugoj, 14 copii vor participa la prima împărtăşanie.

– În Duminica Preasfintei Treimi, 16 iunie 2019 comunitatea romano-catolică din Tomnatic, filială a Parohiei Romano-Catolice din Sânnicolau Mare, sărbătoreşte hramul bisericii locale. Cu acest prilej Sf. Liturghie va fi celebrată la ora 12.00 de către Pr. Attila Andó, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Sânnicolau Mare.

– Duminică, 16 iunie 2019 se sărbătoreşte hramul bisericii parohiale din Pecica, sfințită în cinstea Preasfintei Treimi. Răspunzând invitației adresate de către Pr. paroh Ferenc Czeglédi, Sfânta Liturghie solemnă va fi celebrată începând cu orele 17.00 de către Pr. István Bajnai paroh de Battonya (Bătania, Ungaria). La această sărbătoare vor sosi invitați și credincioși din Hunya, Battonya și Gyomaendrőd (Ungaria).

– În data de 16 iunie 2019, Duminica Preasfintei Treimi, se sărbătoreşte hramul bisericii din Ciacova. Celebratul principal al Sf. Liturghii de la ora 11.30 va fi Pr. György Kóbor, director al Asociaţiei Caritas din localitate, predica fiind rostită de către Pr. paroh Dorin-Gyula Filip.

– În biserica din Vinga, consacrată în cinstea Preasfintei Treimi, Sf. Liturghie cu ocazia hramului va începe la ora 11.00, celebrantul principal fiind Pr. emerit Matei Kalapis, care va rosti și predica în limba bulgară. Predica în limba română și maghiară va fi rostită de către Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat. Comunitatea romano-catolică din Vinga este administrată de către Pr. Sebastian Mirciov, canonic onorific.

– În biserica Preasf. Treime din Reșița comunitatea locală va sărbători hramul în data de 16 iunie a.c. În cadrul Sfintei Liturghii celebrată începând cu ora 11.00 de către Pr. paroh Simon Ciubotariu, 5 copii vor participa la prima împărtăşanie.

– Biserica din Peciu Nou, filială a Parohiei Romano-Catolice din Timișoara-Freidorf, a fost sfințită în cinstea Preasfintei Treimi. Sf. Liturghia de hram va fi celebrată duminică, 23 iunie 2019 la ora 14.30 de către Msgr. László Wonerth canonic, paroh de Timișoara VII Freidorf.

– Comunitatea romano-catolică din Steierdorf, filială a Parohiei Romano-Catolice din Anina sărbătorește în data de 23 iunie 2019 hramul bisericii, sfințită cu ocazia Sărbătorii Preasf. Treimi. Sf. Liturghie solemnă va începe la orele 11.30.

7. Începând cu luna iunie a.c. Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a început seria vizitelor canonice în Dieceza de Timișoara. În cursul anului episcopul diecezan va vizita 12 parohii din județul Timiș și 7 din județul Arad. Cu această ocazie episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei. Vizita canonică va continua în data de 18 iunie a.c. la Parohia Romano-Catolică din Timișoara VII Freidorf, parohie administrată de către Pr. László Wonerth canonic, cu o Sf. Liturghie celebrată la ora 17.30 în biserica locală.

8. Conform calendarului Bisericii Romano-Catolice joi, 20 iunie 2019 se sărbătoreşte Preasfântul Trup şi Sânge a lui Cristos. Cu această ocazie în biserica romano-catolică Millennium din Timişoara II Fabric începând cu ora 18.00 va avea loc o Sf. Liturghie solemnă celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, la care vor participa preoţii şi credincioşii celor şapte parohii romano-catolice din Timişoara. Cu ocazia acestei Solemnităţi va avea loc procesiunea la altarele ridicate în biserică. Centrul Diecezan de Tineret îi îndeamnă pe tineri să participe întrun număr cât mai mare la această Sf. Liturghie, deoarece adorația Preasfântului Sacrament din această zi nu va mai avea loc.

9. Biroul pentru Pastorația Familiilor și a Adulților din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara va organiza în perioada 21 – 23 iunie 2019 la Rafnic, jud. Caraş-Severin o tabără pentru familii în limba română. Motto-ul taberei este „La cuvântul tău” (Lc 5,5).

10. În cadrul pregătirilor pentru Congresul Euharistic Internațional din 2020 de la Budapesta, Comisia de organizare a Congresului a lansat o invitație la adorația euharistică la nivel mondial pentru sâmbătă, 22 iunie 2019, ora 17.00. La acest eveniment s-au înregistrat ca participanți mai multe parohii ale Diecezei de Timișoara. Acele parohii, care doresc să se înregistreze, o pot face pe site-ul corpusdomini.iec2020.hu.

11. În perioada 23 – 27 iunie 2019 Parohia Romano-Catolică din Timişoara-Iozefin organizează la Rafnic, jud. Caraş-Severin o tabără pentru elevi de etnie maghiară din clasele V-VIII. Programul acestor zile cuprinde o mare varietate de activităţi spirituale, culturale şi distractive. Motto-ul taberei este: „Curaj, ridică-te, te cheamă!”.” (Mc 10,49).

12.  Sâmbătă, 22 iunie şi duminică, 23 iunie 2019 se va administra Sfântul Sacrament al Mirului în trei comunităţi romano-catolice ale Diecezei de Timişoara. Sâmbătă, 22 iunie 2019, în biserica romano-catolică Maria Zăpezii din Reșița Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timişoara va administra Sacramentul Sfântului Mir celor 23 de tineri care s-au pregătit pentru acest moment. Sf. Liturghie solemnă va începe la ora 11.00, pregătirea tinerilor fiind coordonată de către Pr. paroh Veniamin Pălie și cateheții parohiei.

Comunitatea din Zimandu Nou administrată de către pr. paroh Péter Szabó canonic va celebra acest moment deosebit duminică, 23 iunie a.c. în cadrul Sfintei Liturghii care va începe la ora 12.00, când vor fi miruiţi 16 tineri de etnie maghiară.

În comunitatea din Arad-Grădiște Sf.Liturghie solemnă de mirungere va începe duminică, 23 iunie a.c. la ora 10.30, aici 24 de tineri fiind pregătiţi de către pr. paroh Damian Kalapis să primească acest sacrament. Sf. Liturghie precum şi administrarea Sf. Mir în această comunitate va fi oficiată de către Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara.

13. Vineri, 28 iunie 2019, cu ocazia Solemnităţii „Preasfânta Inimă a lui Isus” se sărbătoreşte hramul bisericii Notre Dame din Timişoara-Iosefin. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 18.00 de către Pr. Daniel Pozsonyi, capelan la Parohia Romano-Catolică din Lugoj.

Comentarii

comentarii