Acasă Actualitate Pentru al 21-lea an la rând, studenții de la Medicină îndeamnă: „Donează...

Pentru al 21-lea an la rând, studenții de la Medicină îndeamnă: „Donează sânge, fii erou!”. Gustări și premii, între 4 și 8 aprilie, la centrele de transfuzie din toată țara, inclusiv Timișoara

DISTRIBUIȚI

În această primăvară, studenții mediciniști din România vor începe, pentru al 21-lea an consecutiv, campania „Donează sânge, fii erou!”. Vorbim de peste 500 de voluntari, din 15 orașe cu facultăți de Medicină sau școli postliceale sanitare, care vor fi prezenți în toate centrele de transfuzie din țară, între 4 și 8 aprilie, unde îi vor aștepta pe donatori cu apă, suc, gustări și premii. Asta după ce au căutat sponsori și au promovat în prealabil atât propria acțiune, cât și donarea de sânge în general. La Timișoara, acțiunea se desfășoară la centrul de pe strada Martir Marius Ciopec, nr. 1.

Campania din aprilie 2022 se vrea a fi cea mai mare de până acum. În cadrul acestei acțiuni, organizatorii se mândresc cu faptul că se colaborează cu toate centrele de transfuzie sanguină din România. Asta după ce s-a alăturat acțiunii și Aradul, iar voluntarii și-au arătat disponibilitatea de a se deplasa și în orașele care nu au centru medical universitar. Aici, organizatorii colaborează cu școlile postliceale sanitare. De asemenea, în premieră, campania trece granițele țării și ajunge și la Chișinău. Sunt, așadar, 45 de astfel de centre de transfuzie partenere.

„Proiectul «Donează sânge, fii erou» s-a născut din dorința studenților de la Facultatea de Medicină de a veni în ajutorul spitalelor si al centrelor de transfuzii, care zi de zi se confruntă cu o lipsă majoră și constantă de sânge. Campania noastră se desfășoară la nivel național, aproximativ de 2-3 ori pe an, iar începând cu acest an ne-am extins activitatea și în localitățile care nu sunt centre universitare, precum Reșita, Deva și Hunedoara”, ne explică Diana Micluța, coordonator al echipei „Donează sânge, fii erou” de la Timișoara.

Organizatorii de la nivel național au stabilit mai multe sarcini în cadrul campaniei. Cea principală ar fi organizarea efectivă a acțiunii de donare, care presupune prezența voluntarilor în centrele de transfuzie în perioadele stabilite. Alta ar fi promovarea donării de sânge în școli și facultăți, acolo unde sunt susținute prezentări interactive despre importanța, criteriile și beneficiile donării de sânge. Bineînțeles, de aici studenții și elevii află și despre acțiunile organizate în cadrul „Donează sânge, fii erou!”. În paralel, pe tot parcursul anului, voluntarii sunt prezenți și pe social-media, unde postează regulat informații despre donarea de sânge, având surse verificate, precum centrele de transfuzie din fiecare oraș. Tot aici, sunt publicate și apelurile la donare, atunci când voluntarii află direct de la pacienți sau, indirect, de pe grupurile dedicate donării de sânge că există vreo nevoie urgentă.

Strict pe perioada acțiunilor propriu-zise, cum este cea de la începutul lui aprilie, voluntarii sunt prezenți la centrul de transfuzie sanguină din orașul lor, iar activitatea lor presupune ghidarea donatorilor, oferirea de apă, suc, gustări și premii, precum și suport pentru personalul medical prin măsurarea valorii tensiunii arteriale și a nivelului hemoglobinei pentru donatori. Iar efortul lor se vede în statistici. De exemplu, într-o săptămână a acțiunii „De 20 de ani eroi!” din decembrie 2021, în centrele în care s-a desfășurat aceasta s-au prezentat de aproximativ două ori mai mulți donatori decât într-o săptămână obișnuită.

„Fiecare persoană poate ajuta printr-un gest simplu, cum este donatul sau cei ce nu se încadrează și nu îndeplinesc condițiile necesare pot răspândi vorba în rândul cunoscuților. Astfel, dintr-o singură donare se pot extrage: celule roșii (pentru pacienții din sălile de operații), trombocite (pentru copilașii bolnavi de cancer și leucemie) și nu în ultimul rând plasmă (folosită în principal pentru tratarea pacienților cu arsuri și a celor care au supraviețuit unui accident grav), toate acestea ducând la salvarea a minim trei vieți. În cadrul campaniei noastre, voluntarii promovează «Donează sânge, fii erou!» cu scopul de a oferi informații utile despre procesul de donare, condițiile de donare și, de asemenea, pentru a îndemna populația să facă acest gest spre salvarea unei vieți. De asemenea, aceștia întâmpină donatorii la Centrul de Transfuzie cu o gustare sau un suc și diferite premii. Toate aceste acțiuni sunt întreprinse în semn de recunoștință față de gestul umanitar al donatorului”, ne mai explică Diana Micluța.

La Timișoara, începând de marți, 29 martie, voluntarii vor susține prezentări pentru elevii de la Colegiul Național „C.D. Loga”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon” și Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”. De asemenea, va fi amplasat un stand dedicat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, iar în ceea ce privește promovarea pe scară largă, afișele campaniei vor putea fi văzute prin diferite cafenele sau chiar pe stradă.

„Pentru că toate lucrurile bune trebuie însușite încă de la o vârstă mai fragedă, odată cu ridicarea restricțiilor împotriva Covid-19, ne-am propus și noi sa răspândim vestea despre acest act de binefacere atât de util și vital, în licee, pentru a informa elevii că odată cu împlinirea vârstei de 18 ani pot participa și ei activ în acest scop. Așadar, noi vă așteptăm în perioada 4-8 Aprilie la Centrul de Transfuzie Timișoara, pe strada Martir Marius Ciopec, nr.1, pentru a ajuta împreună”, ne spune în încheiere coordonatoarea echipei „Donează sânge, fii erou” de la Timișoara.

Pentru a urmări acțiunile voluntarilor din campania „Donează sânge, fii erou” – Timișoara sau pentru a lua legătura cu ei, sunt disponibile pagini de Facebook și Instagram.

Comentarii

comentarii