Acasă Actualitate Pentru că nu au fost primiți în Academia Română, politicienii și-au înființat...

Pentru că nu au fost primiți în Academia Română, politicienii și-au înființat academiei paralelă, pentru bani în plus. Nicolae Robu, coleg la AOS cu Ion Iliescu

1750
DISTRIBUIȚI

Nu au fost primiţi sau aveau şanse mici de a fi primiţi în Academia Română şi şi-au făcut propriile Academii. Aşa au ajuns sute de persoane să primească de la statul român, pe lângă pensii şi alte venituri, indemnizaţii lunare pentru activitatea didactică şi ştiinţifică pe care au avut-o de-a lungul vieţii.

În ţara nostră, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Printre acestea şi Academia Oamenilor de Ştiinţă care are peste 350 de membri. Deloc întâmplător din aceasta fac parte mulţi foşti şi actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul preşedinte Ion Iliescu. Timișoara îl are ca reprezentat pe primarul Nicolae Robu, președintele PNL Timiș.

 Criticii spun că aceste academii ar trebui să funcţioneze ca ONG-uri şi nu să fie finanţate din bani publici.

Anul trecut, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, pe scurt AOSR, a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică, aproximativ 2 milioane de euro. Mai bine de jumătate din sumă, aproape şase milioane de lei, s-au dus pe indemnizaţiile membrilor… Membrii titulari primesc o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi 1.400 de lei brut iar cei de onoare, 1.000 de lei brut. Alţi 2,7 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele AOSR este Adrian Badea iar salariul său este echivalent cu al unui ministru: 21.840 de lei brut. Este ajutat de doi vicepreşedinţi şi un secretar, care sunt asimilaţi, din punct de vedere al salarizării, cu secretarii de stat: încasează lunar 16.640 de lei brut.

Până în anul 2007 AOSR a funcţionat ca ONG şi purta denumirea de Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă. Apoi, brusc, i-a fost schimbată denumirea în Academie şi transformată, prin lege, într-o instituţie finanţată de la bugetul de stat. Membrii nu au voie să poarte titulatura de academician, însă au toate beneficiile adevăraţilor academicieni. Inclusiv o indemnizaţie de urmaş pentru soţii sau copiii minori.

”Această Academie este continuatoarea legală a Academiei de Ştiinţe înfiinţată în 1935, nu este nicio scorneală de acum a, mai ştiu eu, căror personaje politice. Am fost pur şi simplu primit ca o recunoaștere a ceea ce am făcut eu în cariera mea pentru ştiinţa românească pentru învăţământul superior românesc”, a declarat Nicolae Robu, pentru digi24.ro.

Mai multe pe digi24.ro

Comentarii

comentarii