Acasă Actualitate Pentru că nu o poate controla, primarul Nicolae Robu atacă dur Asociaţia...

Pentru că nu o poate controla, primarul Nicolae Robu atacă dur Asociaţia Timişoara Capitala Europeană a Culturii 2021

2435
DISTRIBUIȚI

După ce și-a arogat pe nedrept meritul de a fi cel care a contribuit esențial la câștigarea de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, primarul Nicolae Robu încearcă să pună mâna și pe fondurile aferente. Deși instituția pe care o conduce nu a onorat decât o mică parte din sumele promise Asociaţiei Timişoara Capitala Europeană a Culturii 2021, primarul a lansat vineri un atac dur asupra ONG-ului.

Nicolae Robu s-a dezlănţuit în conferinţa de presă de la PNL Timiş, acuzând că cei de acolo ar fi respins mai multe sponsorizări/finanţări venite de la mediul privat, că el nu ar fi deschis şirul evenimentelor dedicate Timişoarei 2021 cu un spectacol de circ şi că evenimentele, ca şi întregul proiect este al comunităţii, pentru comunitate şi nu al unei singure persoane, fie ea şi managerul de proiect străin, pentru că noi nu stăm în genunchi în faţa nimănui şi ”să nu vină nimeni (din străinătate, n.r.) care să ne privească cu aroganţă ca pe nişte oameni lipsiţi de cultură”.

Edilul spune că a primit toată lista de nemulţumiri de la mai mulţi cetăţeni, inclusiv din ”mediul cultural ales” al Timişoarei şi că dacă până acum nu a intervenit, tocmai pentru a nu fi acuzat că acaparează titulatura 2021, de acum totul va trece înainte de a fi ”servit” timişorenilor şi prin faţa lui şi a unei comisii care să aprecieze calitatea evenimentelor.

”Am primit semnale care m-au pus pe gânduri. Semnale de lipsa de deschidere a Asociaţiei faţă de potenţiali parteneri (care voiau să finanţeze, n.r.). Săptămâna viitoare vom avea o discuţie cu Asociaţia, pentru că aşa ceva este inadmisibil. Acest proiect nu este al niciunei persoane, nici măcar al vreunui grup de persoane, să fie foarte limpede. Oameni de afaceri ar fi vrut să intre în Asociaţie şi ca şi contributori. Vreau să punem lucrurile la punct. Tot mai mulţi cetăţeni, unii chiar oameni foarte implicaţi în cultura timişoreană, vin şi spun ă ‘nu ştim despre ce se întâmplă cu acest proiect din momentul câştigării competiţiei’. Eu am stat deoparte până acum, în mod atipic pentru mine, aș zice că mă cunoașteți și știți bine că intru în toate când simt că lucrurile nu merg și intru vizibil. Aici am intrat discret, dar nu voi mai fi aşa şi voi cere să se corecteze tot ce este de corectat. Vreau să văd în primul rând o planificare a activităţilor culturale. Eu nu am fost în oraş când a fost primul eveniment cultural, circul (Cirkus Cirkor, n.r.), dar cei mulţi care au participat la eveniment mi-au spus că nu a fost un eveniment de ţinuta potrivită”, a afirmat Robu.

Dovedind cât de mic este de fapt, Nicolae Robu l-a atacat și pe directorul artistic al programului, Chris Torch, un suedez care a renunțat la proiectul Rijeka Capitală Culturală a Europei 2020 pentru a veni să coordoneze programul Timișoarei. Torch este cotat drept unul dintre cei mai buni directori artistici pentru capitalele culturale și a ales Timișoara chiar dacă a avut oferte și de alte orașe.

”Vreau să îi fie clar şi consultantului pe care îl avem, că nu o să mai meargă cu conduita pe care o are faţă de oameni importanţi ai Timişoarei, o conduită arogantă, de om venit de sus la nişte amărâţi care nu ştiu ce e aia cultura. Cu asemenea atitudine, nu avem nevoie de el, îi vom spune sa plece. Noi nu stăm în genunchi în faţa nimănui”, a spus primarul.

Nicolae Robu recunoaște că nu a avut, în mai bine de un an, nici o discuție cu reprezentanții guvernului. Cu toate acestea amenință în continuare.

„Eu nu vreau să merg direct la Comisia Europeană, dar nu voi ezita să merg dacă va fi cazul. Eu am tot așteptat să se așeze premierii să purtăm o discuție. Așa e firesc. O să vedem și cu respect, dincolo de ceea ce ne desparte politic, vom discuta pentru că suntem oameni cu responsabilități. Trebuie să colaboram. Voi cere o audiență, dar cu oameni de teapa lui Tudose nu aveai ce să discuți, și nu va mai vorbesc de decepția Sorin Grindeanu”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021, Simona Neumann, ne-a declarat că aşteaptă întâlnirea cu primarul Nicolae Robu pentru a clarifica această nemulţumire a edilului, mai ales că în 2017 Asociaţia a avut consultări cu peste 100 de organizaţii de cultură, instituţii de cultură şi oameni de cultură din Timişoara privind programul 2021, iar în toamna trecută, activitatea Asociaţiei a fost apreciată de un juriu european format din specialişti în domeniu, care s-a declarat foarte mulţumit, ”cu excepţia problemelor financiare”.

”Juriul doreşte să atragă atenţia din nou tuturor autorităţilor ca acestea să depună toate eforturile pentru a asigura fluxuri financiare constante”, spune Simona Neumann.

Ieșirea virulentă a primarului Robu a fost imediat sancționată și de consilierul local Adrian Orza. ”Dincolo de detalii si puncte de vedere subiective sau obiective, in realitate e vorba de o mare tensiune a orgoliilor si o ciocnire a intereselor financiare. Orgolii si interese care din punctul meu de vedere vor periclita major acest proiect”, spune fostul viceprimar al Timișoarei.

 

Comentarii

comentarii