Acasă Eveniment “Pentru cei care s-au născut săraci există riscul să rămână tot săraci!”

“Pentru cei care s-au născut săraci există riscul să rămână tot săraci!”

DISTRIBUIȚI

“Aproximativ 20 –25% din populaţia judeţului Timiş se află sub nivelul subzistenţei. De aceea vreau să merg în teren, să se vadă acest lucru.

Cum ştim să vedem politicul, trebuie să vedem şi socialul. E nevoie de mai multă implicare a comunităţii pentru a-i ajuta pe aceşti oameni aflaţi în nevoie foarte mare, fiindcă sărăcia e în creştere. Problema este că, pentru acei care s-au născut săraci, există riscul să se complacă în situaţie şi tot aşa să rămână, oricât i-am ajuta. Principala cauză a sărăciei o reprezintă lipsa ocupării şi a locurilor de muncă”, a declarat, vineri, 25 iunie, Lucian Trif (foto), directorul Crucii Roşii Timiş.

14.888 de şomeri în Timiş

Deşi rata ocupării în Timiş este cea mai mare din România şi chiar din Europa, la sfârşitul lunii mai, în Timiş erau înregistraţi, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 14.888 (6.875 de femei) de şomeri, cu o rată a şomajului de 4,38%. Problema gravă este că mulţi dintre aceşti şomeri (aproape 10%) sunt foarte tineri, cu vârsta de sub 25 de ani şi aproape jumătate sunt femei, categorii sociale considerate dezavantajate. La nivel naţional, rata şomajului a trecut de 8%, cu 738.000 de şomeri şi se pare că numărul va ajunge la 1 milion de oameni. În data de 7 iunie, la cea de-a 3.019-a reuniune a Consiliului de Ocupare a Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor (EPSCO) a Uniunii Europene, ce a avut loc la Luxemburg, au fost adoptate documente cu privire la patru teme din domeniul ocupării şi politicii sociale, pentru România: problematica îmbătrânirii active a românilor, promovarea incluziunii ţiganilor, noi competenţe pentru noi locuri de muncă, precum şi cu privire la sistemele de securitate socială sustenabile pentru asigurarea pensiilor adecvate şi a obiectivelor de incluziune socială.

70% să fie rata ocupării românilor

Stabilirea ţintei privind promovarea incluziunii sociale, în special prin reducerea sărăciei a fost principalul punct de discuţii la nivelului miniştrilor muncii din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Consiliul EPSCO a agreat reducerea cu cel puţin 20 de milioane a numărului de persoane expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, până în 2020, la nivelul UE. Priorităţile specifice ale României sunt: creşterea ratei de ocupare a populaţiei, respectiv creşterea participării pe piaţa muncii a tinerilor, a persoanelor vârstnice şi a celor aparţinând grupurilor sociale dezavantajate. În ceea ce priveşte stabilirea ţintei naţionale în domeniul ocupării forţei de muncă, de 70%, România îşi asumă un efort suplimentar pentru reducerea decalajului faţă de media Uniunii Europene.

 

Comentarii

comentarii