Acasă Administraţie Pentru poluarea din Timişoara, primarul Nicolae Robu anunţă amenzi mari pentru cei...

Pentru poluarea din Timişoara, primarul Nicolae Robu anunţă amenzi mari pentru cei care incendiază mirişti… în judeţ

DISTRIBUIȚI

Pentru că deja niciun grafic al vreunei instituţii de mediu din lume nu mai poate acoperi/cosmetiza ceea ce se vede cu ochiul liber în Timişoara – pâcla de praf care pluteşte ca o ceaţă peste oraş de mai mult timp – primarul Nicolae Robu “ia măsuri”… în judeţ.

Edilul atrage atenţia cu privire la interzicerea incendierii resturilor vegetale, a miriştilor, a terenurilor arabile şi a pajiştilor permanente în scopul curăţării terenurilor şi invocă o adresă din 22 octombrie 2019 (înregistrată la Primăria Municipiului Timişoara sub nr. CS2019-107/22.10.2019), prin care Ministerul Mediului – Garda Naţională de Mediu- Comisariatul General – Comisariatul Judeţean Timiş, aduce la cunoştinţă faptul că “în judeţul Timiş sunt semnalate frecvent situaţii de incendieri neautorizate de vegetaţie uscată, în scopul curăţării terenurilor, fără a lua în calcul impactul negativ asupra mediului (sol, aer, biodiversitate) şi disconfortul produs populaţiei din zonă. Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, atrage din nou atenţia tuturor persoanelor fizice şi juridice că este interzisă incendierea resturilor vegetale, a miriştilor, a terenurilor arabile şi a pajiştilor permanente în scopul curăţării terenurilor”.

De asemenea, se adresează rugămintea să nu se întreprindă acţiuni care pot provoca incendii, cum ar fi arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate sau aprinderea altor materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis. “Resturile vegetale trebuie valorificate, putând constitui o resursă care să contribuie la fertilizarea solului cu nutrienţi şi nu eliminate prin incendierea acestora. Arderea resturilor vegetale conduce la afectarea calităţii solului şi a aerului înconjurător, la punerea în pericol a vieţilor omeneşti, a bunurilor materiale şi nu în ultimul rând contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră şi la producerea de disconfort populaţiei”, mai spune adresa respectivă.

O persoană care incendiază resturile vegetale de pe terenurile agricole riscă mai multe măsuri de corijare, care înseamnă inclusiv reducerea plăţilor de către APIA sau excluderea de la întreaga sumă a plăţilor care au fost acordate sau urmează a fi acordate beneficiarilor respectivi în baza cererilor de ajutor pe care aceştia le-au transmis sau urmează să le transmită în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea.

Sancţiunea administrativă este aplicată fermierilor pentru fiecare schemă de plată accesată.

Se dau şi amenzi de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice pentru încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Comentarii

comentarii