Acasă Actualitate Pentru protecția Timișoarei, USV va înființa o perdea de forestieră de 4...

Pentru protecția Timișoarei, USV va înființa o perdea de forestieră de 4 ha. Investiția va fi de 274.426 lei

DISTRIBUIȚI
Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara oferă Timișoarei o perdea de sănătate! Este vorba de o zonă forestieră de aproape 4 ha care va proteja capitala Banatului.
Miercuri, 7 februarie 2024, în prezența unei delegații a Ministerului Mediului condusă de ministrul Mircea Fechet, la Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a avut loc semnarea contractului de finanțare depus de U.S.V.T. prin PNRR, pilonul I, Tranziția Verde.
Proiectul prevede înființarea unei perdele forestiere de protecție în cadrul instituției.
Astfel, în zona de nord a orașului, pe o suprafață de 3,96 de hectare, pe limita de proprietate a instituției de învățământ va fi înființată o perdea de protecție forestieră, cu beneficii multiple pentru oraș.
„Efectul unei astfel de perdele forestiere pentru Timișoara este foarte important, mai ales în actualul context al schimbărilor climatice.
Prin această perdea forestieră vom încerca să compensăm și să reducem efectele negative ale schimbărilor climatice asupra orașului, să reglăm microclimatul la nivelul zonei de intervenție, adică partea de nord a orașului, pe teritoriul a două UAT-uri, Timișoara și Dumbrăvița.
Va fi o reglare a microclimatului atât din punct de vedere termic, cât și o barieră de protecție împotriva curenților de aer, cu efecte pozitive asupra culturilor agricole și a resurselor de apă”, a precizat prof. univ.dr. Dorin Camen, decan la Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate Timișoara.
Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a mai inițiat în ultimii ani proiecte de înființare a unor perdele forestiere sau realizarea unor spatii verzi, printre care se numără cele de la Stațiunea Didactică Timișoara – USVT, cât și din incinta campusului universitar.
Valoarea proiectului este de 274 426 de lei, iar Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara se pregătește să acceseze și alte fonduri pe măsuri similare precum cele privind pădurile urbane.
 La eveniment au participat  reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, președintele Senatului U.S.V. Timișoara, prof.univ.dr. Viorel Herman, rectorul U.S.V. Timișoara, prof. univ. dr. Cosmin Popescu, prorectori, decani și prodecani ai universității.
Din delegație au făcut parte: domnul Avram Alexandru – Secretar General al MMAP, doamna Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat – Cancelaria Primului Ministru, domnul Gabriel OLTEAN – Consilier Ministru,domnul Cosmin IANCU – Consilier Ministru, domnul Tibi ȘERBAN – sef serviciu PNRR, domnul Mihai DRĂGAN – director MMAP, domnul Teodor DULCEAȚĂ – Secretar general adjunct MMAP, domnul Eugen Cozma – Vicepreședinte ANPM, domnul Adrian Corbu – Vicepreședinte AFM, doamna Natalia Savu – sef serviciu ANANP și domnul Andrei CORLAN – Comisar General al Garzii de Mediu, la Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a avut loc semnarea contractului de finanțare depus de U.S.V.T. prin PNRR, Pilonul I, Tranziția Verde, proiect care prevede Înființarea unei perdele forestiere de protecție în cadrul instituției.

Comentarii

comentarii