Acasă Eveniment Percheziții de amploare, la firme bănuite că ar fi înlocuit fictiv etichetele...

Percheziții de amploare, la firme bănuite că ar fi înlocuit fictiv etichetele hidranților. Printre clienți se numără și Primăria Gătaia

735
DISTRIBUIȚI

Percheziții de amploare, în această dimineață, la firme care verificau hidranții din spitale. Vorbim despre 218 percheziții în 28 de județe ale țării. În vizorul oamenilor legii este o societate comercială care se ocupă cu lupta și prevednirea incendiilor. Firma ar fi inlocuit fictiv etichetele hidranților astfel încât să parcă că acestea sunt conforme. Respectiva societate comercială avea – printre altele – contracte cu spitale, școli, unități militare, penitenciare și companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare.

În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, efectuează 218 percheziții domiciliare, în București și în 28 de județe, la persoane bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Acțiunea se desfășoară sub supravegherea  Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și are loc în București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6).

Din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național.

În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate.

Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc.

Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.

Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora.

Potrivit unor surse, printre părțile vătămate se numără o serie de institiții importante din țara noastră, precum: sediile ISU, Penitenciarul Gherla, Penitenciarul Craiova, Spitalul Județean de Urgență GR, Spitalul Novaci, Spitalul de Urgență Roman, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Aeroportul Stefan cel Mare Suceava, Primaria Orașului Gataia, Spitalul Marie Curie din Capitală, Spitalul de boli cronice Sf Luca, Tarom, RATBV (Brașov), Spitalul municipal Gherla, Compania de Transport Public CJ, CT BuS SA (CT).

Suportul este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La activități participă luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale și lucrători din cadrul D.G.A. Mureș.

Comentarii

comentarii