Acasă Actualitate Percheziții DIICOT la sedii ale NIS Petrol Timișoara. Suspiciuni de spionaj, inclusiv...

Percheziții DIICOT la sedii ale NIS Petrol Timișoara. Suspiciuni de spionaj, inclusiv privind zăcămintele de ţiţei din România

DISTRIBUIȚI

DIICOT a descins, luni dimineața, la mai multe sedii ale companiei NIS Petrol din Timișoara și București. La acțiune participă și polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate.

Percheziţiile de luni au loc în birourile companiei NIS Petrol (Nafta Industrija Srbije) din Timişoara, cât şi la mai multe locuinţe aparţinând unor angajaţi ai acestei companii.

 Anchetatorii ridică mai multe documente şi computere.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, percheziţiile ar avea legătură cu un dosar al DIICOT în care s-ar cerceta transmiterea ilegală de date informatice, de informaţii privind zăcămintele de ţiţei din România, precum şi accesarea ilegală a unor sisteme informatice.

“La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”, a anunţat DIICOT.

Compania sârbă NIS Petrol este controlatp de grupul rusesc Gazprom Neft.

In octombrie 2019, „Adevarul” a prezentat modul in care un dosar care viza scoaterea din tara a unor documente secrete de catre un angajat al Nis Petrol, filiala din Romania a Gazprom, este plimbat de cinci ani intre procurori, dupa ce un geolog sarb a fost prins in vama cu documente secrete.

La vremea respectiva, cele mai grave dintre acuzatii au fost clasate, cercetarile continuand, la vremea respectiva, fata de o angajata a Gazprom acuzata de fals.

In cadrul anchetei penale, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a transmis ca nu poate oferi un raspuns „deplin documentat” intrucat din cererea procurorului nu rezulta daca documentele au antet sau nu, din ce data sunt, daca mai sunt de actualitate si „daca prin continut se circumscriu nivelului de secretizare ce rezulta din inscriptionarile pe care le poarta”.

Comentarii

comentarii