Anchetatorii din Caraş-Severin efectuează, marţi, cinci percheziţii pe raza judeţelor Caraş-Severin, Timiş, Dolj şi Mehedinţi într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi bulgari, şi contrabandă cu ţigarete, marfa contrafăcută fiind introdusă în ţară din Bulgaria.
Conform unui comunicat de presă al DIICOT, percheziţiile sunt efectuate de procurori ai Biroului Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin.
“În cauză, s-a reţinut faptul că, în anul 2021, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi bulgari, care a acţionat până în prezent, în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu produse accizabile din tutun, pe raza mai multor localităţi din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Dolj şi Mehedinţi. Ţigaretele contrafăcute au fost introduse în ţară din Bulgaria, fără a fi marcate, disimulate în autotrenuri şi pentru securizarea transporturilor, membrii grupului au utilizat documente care atestau în mod nereal că marfa introdusă din Bulgaria consta în produse piscicole (fructe de mare). După introducerea pe teritoriul României, ţigaretele erau depozitate şi distribuite pe ‘piaţa neagră’ în cantităţi en gros”, arată sursa citată.
Autoturismele şi autoutilitarele folosite pentru transportul mărfii, aparţinând clienţilor grupării, aveau locuri special amenajate pentru disimularea ţigaretelor de contrabandă.
În activitatea de cercetare, au fost realizate prinderi în flagrant şi au fost efectuate percheziţii domiciliare în urma cărora au fost confiscate aproximativ 14 milioane de ţigarete provenite din contrabandă.
Audierile urmează să se desfăşoare la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin, precizează comunicatul menţionat.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiş, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Regională Vamală Timişoara şi Biroul Vamal de Interior Caraş-Severin, Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.