Acasă Economic Pericolele din cultura de grâu, în Banat

Pericolele din cultura de grâu, în Banat

DISTRIBUIȚI

Cerealele păioase – grâu, orz, ovăz, rapiță – ocupă peste 400.000 de ha, în județele Timiș, Arad, Bihor și Caraș Severin, cea mai mare suprafață din structura culturilor agricole.

Cultură de grâu petrece în câmp, 9 luni de zile pe an, iar în această perioada, întâlnește o mulțime de provocări –  boli, dăunători și buruieni.

În primele zile ale lunii martie, grâul era bine înfrățit, în câmpia de vest, în cea mai mare parte, dar există și culturi întârziate, fiindcă multe suprafețe erau semănate pe terenuri unde cultura premergătoare a fost porumbul, recoltat mult mai târziu, din cauza umidității excesive în toamna anului 2021.

“Am făcut o vizită în câmp și am constatat că situația culturilor de cereale păioase este îmbucurătoare. Asta fiindcă a fost un regim climatic favorabil, în câmpia de vest.

Grâul este foarte bine înfrățit și are un sistem radicular foarte bine dezvoltat. Acele suprafețe care în decembrie 2021 erau în faza de ace acum au 3-4 frunzulițe și rădăcini puternice care vor putea asigura o evoluție foarte bună a culturii. Dacă grâul arată bine, orzul arată și mai bine și a înfrățit. Răpită în cea mai mare parte evoluează spectaculos”, a explicat Daniel Grosz, director regional Bayer Timiș.

Specialiștii Bayer susțin că, în primele zile ale lunii martie, evoluția grâului și a celorlalte cereale este foarte bună. Cantitate de precipitații a fost de 203 litri septembrie 2021 -februarie 2022.

Peste 60 de litri pe metru pătrat în lunile noiembrie și decembrie. Media multianuală a temperaturilor a fost de 0,4 grade – 0,8 grade, în februarie, ceea ce a făcut să fie o luna călduroasă pentru zona de vest.

Provocările din cultură de grâu încep din toamna, o dată cu imburuienarea și apariția gramineelor și dicotilelor. În această situație, arma de combatere a acestor buruieni este produsul Komplet. E un amestec foarte echilibrat de substanțe active. Acest erbicid a funcționat foarte bine acolo unde a fost utilizat de fermieri, iar situația din teren o dovedește, fiindcă suprafețele au fost ocolite de buruieni.

No till – cauza îmburuienării excesive

Acum fermierii încearcă să minimizeze costurile, dat fiind că această criză energetică a lovit greu agricultură și întreagă economie. Totuși, una dintre bolile care au pătrâns în cultura de grâu din câmpia de vest, încă de la sfârșitul anului trecut este Septoria, de aceea trebuie luate toate măsurile pentru a fi anihilată.

“Este prima pe care am întâlnit-o în culturi încă din decembrie 2021, fiindcă temperaturile și umiditatea au creat condițiile favorabile de apariție, dar lucrurile pot fi ușor ținute sub control, fiindcă soluții există. Trebuie să fim în teren să analizăm situația și să stabilim un plan de protecție echilibrat”, atenționează Daniel Grosz.

De asemenea, Veronica, macul, turița, galium sau iarbă vântului încep să concure cu plantele și să consume apă și substanțele nutritive, de aceea apariția acestora trebuie gestionată cu mare atenție încă din toamna. Există mulți fermieri care aplică no till, de aceea gradul de imburuienare a culturilor crește mult.

Bolile de colet sunt alte provocări în cultură de cereale în zona de vest. Deja pot fi văzute pe frunze la grâu și e ușor de identificat. Se scoate plantă din sol, se desface la baza și se poate observă cu ușurință viitoarea încărcătură instalată pe frunză exterioară. “Dacă baza plantei nu este afectată, trebuie să ne gândim la un T0 fungicid pentru a localiza și controla acești patogeni care se intaleaza pe soiuri sensibile și pe terenuri reci și umede”, spune Gosz.

Alte boli cum este Rincosporioza și Pyrenophora pot avea impact mare asupra orzului și pot distruge foliajul. “De aceea, trebuie să intrăm în câmp cu utilaje atunci când condițiile meteo ne permite pentru a face tratamentele necesare. Să facem un plan de protecție asigurător și să acționăm urgent. Toți cei implicați în agricultură avem o mare responsabilitate și trebuie să facem față cu succes, oricând, chiar dacă ne confruntăm cu crize de orice tip”, a conchis Grosz.

 

Comentarii

comentarii