Acasă Actualitate Personalități bănățene. Aurel Cosma – primul prefect român al județului Timiș

Personalități bănățene. Aurel Cosma – primul prefect român al județului Timiș

DISTRIBUIȚI

Aurel Cosma, născut în Beregsău Mare, în 1867 – mort în 1931, la Timișoara, a fost avocat, om politic și primul prefect român al județului Timiș-Torontal, ministru al Lucrărilor Publice.

El a fost primul prefect român al județului Timiș-Torontal după unirea Banatului cu România, iar în perioada interbelică a deținut și portofoliul Ministerului Lucrărilor Publice în guvernul liberal condus de Ion I.C. Brătianu, după ce a urmat cursurile universităților din Debrețin și Budapesta, devenind doctor în drept (1894), s-a stabilit la Timișoara unde a activat ca avocat.

A devenit președinte al Partidului Național Român din Banat, iar la finele Primului Război Mondial a fost ales președinte al Consiliului Național Militar Român din Timișoara, fiind liderul delegaților bănățeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. 

Dintr-o familie bănățeană, cu o mamă aromâncă, Aurel Cosma a fost un strălucit elev al Liceul Piarist din Timișoara și un bursier eminent al Fundației Gojdu, la Budapesta, unde devine doctor în Drept.

Dedicat cauzei naționale a românilor, în anul 1902 este ales preşedinte al organizaţiei Partidului Naţional Român din comitatul Timiş.

În 31 octombrie 1918 nu este de acord cu constituirea Republicii Bănăţene. Cu toată străduinţa cercurilor oficiale, Aurel Cosma convoacă un comitet executiv şi decide constituirea Sfatului Poporului din Banat.

În august 1919, devine Primul prefect român al judeţului Timiş–Torontal și reușește cu succes să efectueze o tranziţie paşnică a puterii şi să reorganizeze din temelii administraţia românească în condiţii foarte grele.

După 1920, când s-a alăturat Partidului Naţional Liberal şi a constituit organizaţia judeţeană din Timiş, a fost ministru al Lucrărilor Publice și deputat de Timișoara. Moștenirea lui cea mai luminoasă este nepotul de frate, Aurel Cosma jr., ilustru om politic, jurnalist și om de cultură – explică Muzeul Național al Banatului Timișoara.

Comentarii

comentarii