Acasă Cultura Personalități bănățene: Coriolan Brediceanu – un simbol al Timișului și al Lugojului

Personalități bănățene: Coriolan Brediceanu – un simbol al Timișului și al Lugojului

DISTRIBUIȚI

În campania de a aduce în atenția publicului personalitățile din Banat, care au avut o influență foarte mare în dezvoltarea economică, politică, socială, culturală sau educativă a comunităților, Muzeul Național al Banatului din Timișoara îl prezintă, miercuri 3 septembrie, pe Coriolan Brediceanu, un simbol al Lugojului, al Timișului și al Banatului, în general.

”La Lugoj, începutul de septembrie este ”clasic”, după cum afirmă Aura Twarowska. În dulcele stil clasic o să pășim și noi prin lumea plină de amintiri a lui Coriolan Brediceanu, un simbol al Banatului”, atenționează de la început MNB Tiimișoara.

Coriolan Brediceanu s-a născut la Lugoj, la 23 decembrie 1849. După studiile liceale la Beiuş, a urmat studii de drept la Universitatea din Budapesta, pe care le-a absolvit cu diploma de avocat în 1874.

În acelaşi an se întoarce la Lugoj, unde se stabileşte definitiv până la sfârşitul vieţii (1909).

Aici deschide un cabinet de avocatură şi în scurt timp se remarcă pentru modul în care apără dreptatea românilor transilvăneni în procese pe care cei mai mulţi avocaţi refuzau să le preia.

Datorită popularităţii acumulate, Brediceanu este ales în 1906 ca reprezentant al poporului în Parlamentul de la Budapesta, unde a desfăşurat o activitate rodnică împotriva abuzurilor săvârşite de conducerea politică faţă de românii transilvăneni.

Totodată, Coriolan Brediceanu a fost şi un remarcabil om de cultură. A făcut parte din ASTRA, s-a ocupat şi de literatură, lăsând mai multe comedii şi nuvele inspirate din trecutul medieval al Banatului şi al mediului satului bănăţean.

Patriotismul înţelept al lui Coriolan Brediceanu ştia să apere identitatea naţională proprie, iar, în acelaşi timp, să respecte identitatea altora, impunându-se tuturor ca un om înţelept şi respectat. Om politic şi apărător al drepturilor românilor, Coriolan Brediceanu şi-a apărat confraţii cu mult curaj şi demnitate.

El a înfruntat puterea politică a vremii, atunci când era vorba de prezentul şi viitorul poporului, a înfruntat forţe politice străine, apărând dreptatea şi demnitatea neamului românesc.

Astfel, Coriolan Brediceanu rămâne în istoria ţării noastre, nu numai a Banatului, ca o figură înaltă, de verticalitate morală, de demnitate naţională şi spirituală, o coloană de lumină a istoriei şi culturii din Banat, o pildă care trebuie urmată…așa cum vă recomandăm să urmați și calea deschisă de Festivalului Internaţional „Lugoj Clasic” -atenționează MNB.

Comentarii

comentarii