Acasă Actualitate Personalităţile Timişoarei acuză MTI de incompetenţă incalificabilă

Personalităţile Timişoarei acuză MTI de incompetenţă incalificabilă

DISTRIBUIȚI

„Afacerea aeroporturilor” a intrat şi în atenţia Consiliul Consultativ pentru Strategia Timişoarei, grup de lucru independent, constituit la iniţiativa Primăriei Timişoara, din reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic, cultural şi social. Membrii Consiliului spun că au luat la cunoştinţă cu îngrijorare de iniţiativa unilaterală a Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii cu privire la constituirea Companiei Aeroportul Bănăţean prin fuzionarea Aeroporturilor din Timişoara şi Arad.
Consiliul Consultativ pentru Strategia Timişoarei are ca membrii personalităţi ale vieţii economice, sociale, universitare şi culturale din oraş, printre care se numără: Dan Bedros, Marius Popa, Silviu Cernea, Gheorghe Ciocan, Emil Cristescu, Radu Dimeca, Peter Hochmuth, Gianluca Testa, Nicolae Robu, Ioan Talpoş, Stefan Drăgulescu, Alexandru Moisuc, Vlad Gaivoronschi, Laila Onu, Ioan Garboni, Marcel Tolcea, Victor Neuman, Petru Ilieşu şi Ovidiu Şandor
Timişoara, unul dintre cele 8 oraşe din România care au fost identificate ca poli de dezvoltare economică, se află într-un proces amplu de elaborare a unei strategii de dezvoltare, pe baza noii legislaţii specifice şi a principiilor moderne de urbanism. În acest sens oraşul de pe Bega a fost inclus într-un program ce beneficiază de asistenţă din partea Guvernului Olandez, prin care se urmăreşte elaborarea unui masterplan care să stea la baza Planurilor de Urbanism ale oraşului pentru perioada următoare.
În cadrul acestei strategii, Aeroportul Timişoara are un loc esenţial, de legătură vitală de comunicaţie cu restul lumii, dezvoltarea acestuia fiind inextricabil legată de dezvoltarea oraşului. Impactul economic şi social al unor sincope în funcţionarea acestei instituţii a oraşului ar putea avea consecinţe negative profunde şi cu efect pe termen lung.
Într-un comunicat, Consiliul Consultativ „constată cu stupoare din declaraţiile oficiale ale factorilor de răspundere din MTI lipsa de profesionalism, tratarea politicianistă şi de clan a unei probleme vitale pentru dezvoltarea oraşelor Timişoara şi Arad. Lipsa unor studii de oportunitate, a unor dezbateri publice, discrepanţa dintre motivaţiile oferite şi situaţia reală, indică fie o incompetenţă incalificabilă, fie o intenţie flagrantă de abuz. O asemenea propunere, făcută cu încălcarea tuturor principiilor descentralizării, şi fără a se ţine seama de diferenţele majore dintre cele două entităţi care ar urma să fuzioneze, nu poate decât să ridice mari semne de întrebare în mintea cetăţenilor oraşului Timişoara.
Membrii Consiliul Consultativ declară că „încurajează colaborarea în planificarea strategică între Timişoara şi Arad, colaborare care poate aduce beneficii ambelor părţi. Totuşi, o astfel de colaborare presupune întâi şi întâi un dialog direct între părţi şi o abordare corectă, nepartinică şi profesionistă şi cu consultarea reala a celor implicaţi sau afectaţi de astfel de decizii. Dacă o fuziune precum cea propusă nu ar aduce decât beneficii tuturor, aşa cum susţine Ministerul, nu vedem de ce întreagă negociere şi pregătire a acestui demers s-a făcut pe ascuns, fără un contact direct cu autorităţile locale şi judeţene şi de ce lipsesc în continuare cu desăvârşire orice informaţii oficiale, complete şi pertinente cu privire la modul în care se doreşte realizarea acestei fuziuni”.
Se pare ca printr-o interpretare „mioritică”, Guvernul doreşte să aplice principiul descentralizării, cedând controlul aeroportului Timişoara către autorităţile locale din… Arad. „Considerăm ca întreaga clasă politică locală trebuie să se opună unei astfel de descentralizări şi îndemnăm societatea civilă să îşi exprime punctul de vedere cu privire la aceasta iniţiativă guvernamentală”, spun membrii Consiliului.
Consiliu Consultativ recomandă Primăriei Timişoara şi Consiliului Local adoptarea unei poziţii de refuz al unei astfel de fuziuni, cel puţin până la prezentarea de către cei care au iniţiat acest demers a documentelor care să detalieze condiţiile fuziunii şi mai ales studiile din care să rezulte beneficiile invocate ale unei astfel de asocieri.

Comentarii

comentarii