Acasă Economic Perspectivele de angajare rămân pozitive, dar modeste, și în trimestrul IV

Perspectivele de angajare rămân pozitive, dar modeste, și în trimestrul IV

DISTRIBUIȚI

empleo-en-vigo-1024x709

Aproximativ unul din șapte angajatori români previzionează creșteri ale forței de muncă în trimestrul următor, se arată în cea mai recentă ediție a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

14% dintre angajatorii intervievați declară că intenționează să-și mărească numărul de angajați în intervalul octombrie – decembrie 2014, 13% prevăd o scădere a acestuia, iar 69% nu anticipează schimbări. Previziunea Netă de Angajare rezultată în urma ajustării sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea din ultimele două trimestre, dar cu 4 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul IV al anului trecut.
„Încrederea angajatorilor nu a suferit schimbări dramatice din trim. III/2011, deși perspectivele ocupării forței de muncă au fost ceva mai conservatoare în 2013 și la începutul anului 2014″, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „În ansamblu se observă aceeași abordare calculată și echilibrată în privința angajărilor, însă fluctuațiile intențiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească numărul de angajați a scăzut cu 7 puncte procentuale față de trimestrul trecut. Această încetinire a ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice și o lipsă de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este că semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai puțin omogene.” Optimismul angajatorilor a scăzut în comparație cu trimestrul anterior în opt sectoare și șapte regiuni. Prognoza de angajare a slăbit față de ultimele trei luni ale anului trecut în cinci din cele zece sectoare, și-s-a îmbunătățit în cinci din cele opt regiuni. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta cele mai puternice oportunitățile de angajare în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde angajatorii raportează planurile cele mai optimiste din trimestrul I/2009 până în prezent. La +19%, Previziunea Netă de Angajare din sector este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III, și cu 15 puncte procentuale puternică decât în trimestrul IV/2013. Piața va fi favorabilă și pentru cei care caută locuri de muncă în Transport, depozitare și comunicații și în sectorul Administrație publică și servicii sociale, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la + 8%, respectiv, + 6%. Vor exista oportunități de angajare și în Industria prelucrătoare, dar Previziunea Netă de Angajare de +13% din sector este cu 5 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul iulie- septembrie, fiind în scădere pentru al doilea trimestru consecutiv.
Angajatorii din sectorul Construcții raportează cele mai restrânse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% și a revenit la valori negative, după o scădere de 13 puncte procentuale față de trimestrul III. Aceasta este cea mai pesimistă Previziune raportată de angajatorii din Construcții în ultimele opt trimestre.
Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai încrezători sunt în regiunea Nord-Vestul, unde Previziunea se situează la +10%. Perspectivele de angajare sunt neschimbate în comparație cu trimestrul precedent și se îmbunătățesc cu 3 puncte procentuale față de intervalul similar al lui 2013. În schimb, cel mai puțin încrezători angajatori se găsesc în regiunea Nord-Est. Aceștia raportează o Previziune Netă de Angajare de -10%, cea mai slabă din trim. III /2010 până în prezent. Intențiile de angajare din regiune scad cu 23, respectiv 18 puncte procentuale atât față de trimestrul cât și față de anul anterior. Perspectivele rămân pozitive, dar scad semnificativ ca amploare în regiunea Sud-Est, unde Previziunea de +2% este cu 11 puncte procentuale mai slabă decât în trim. III. Indiferent de regiunea sau de sectorul de activitate în care doresc să se angajeze, cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de mai multe oportunități în organizațiile mari, cu peste 250 de angajați. Angajatorii din aceste organizații raportează o Previziune Netă de Angajare de + 9%, la același nivel cu cu media națională, dar cu 12 puncte procentuale mai scăzută decât planurile de angajare optimiste exprimate în trimestrul. Ritmul de angajare organizațiile de foarte mici dimensiuni (sub 10 angajați) rămâne lent, după cum dovedește Previziunea Netă de Angajare de -1%, în timp ce angajatorii din organizațiile mici și mijlocii prevăd creșteri moderate ale numărului de angajați. „Piața forței de muncă își găsește treptat echilibrul la un nivel moderat și este din ce în ce mai clar că opinia angajatorilor despre posibilitățile lor de creștere viitoare nu le permite să se lanseze în planuri de angajare mai ambițioase. Această situație ridică problema modului în care această încredere poate fi susținută și încurajată pentru a stimula crearea mai multor locuri de muncă decât piața este capabilă să genereze organic în condițiile actuale”, a adăugat Valentin Petrof.

Comentarii

comentarii