Acasă Politica Pesediştii prezintă dovezi ale fraudei pedeliste din Timiş

Pesediştii prezintă dovezi ale fraudei pedeliste din Timiş

DISTRIBUIȚI

alt„Alegerile nu au fost nici câştigate, nici pierdute, ci furate!”, acuză social-democratul Radu Ţoancă

 
Social-democraţii timişeni au organizat, miercuri, o conferinţă de presă extraordinară, în care au prezentat o serie din neregulile descoperite până acum la diferite secţii de votare din judeţ. Vinovaţi pentru fraude, strigă în gura mare social-democraţii, ar fi pedeliştii din Timiş. Neregulile, în număr de aproximativ 1.000, sunt însoţite de dovezi.

 „Am abandonat retorica de campanie şi ştim să pierdem cu eleganţă, dar suntem datori faţă de alegătorii PSD, este o obligaţie morală să încercăm să vedem dacă alegerile au fost sau nu fraudate”, spune social-democratul Radu Ţoancă, acuzând: „Alegerile nu au fost nici câştigate, nici pierdute, ci furate!”.
 
CNP-uri false, vot multiplu, procese-verbale în neregulă, voturi dubioase
 
Dovezile prezentate miercuri de pesedişti se referă la CNP-uri inexistente în realitate trecute pealt listele speciale din Timiş, situaţii de vot multimplu, procese-verbale care la înregistrarea la autoritatea electorală nu corespundeau cu cele plecate de la secţii, persoane plecate din ţară care figurează că au votat în Timiş, vot exprimat de persoane decedate, voturi anulate amestecate cu cele validate etc. În total, aproximativ 1.000 de nereguli descoperite de social-democraţi până miercuri, însă dovezile apăreau în valuri, susţine acelaşi Radu Ţoancă, după ce oamenii au prins curaj. Concret, în jur de 280 de CNP-uri inexistente în realitate au fost înscrise pe listele speciale din Timiş. Acest fapt nu dovedeşte însă clar că voturile respective s-au dus spre Traian Băsescu, însă urmează a fi verificat. Social-democraţii susţin că, în cazul a 28 de secţii de votare din Timişoara, procesele verbale care le-au primit de la secţiile de votare după încheierea procesului de vot nu corespund cu procesele-verbale înregistrate de către preşedinţii respectivelor secţii la autoritatea electorală judeţeană. Procesele-verbale au fost, susţin pesediştii, modificate pe drum de către preşedinţi, oameni ai PDL. În cazul tuturor celor 28 de secţii, modificările aduse proceselor-verbale sunt în defavoarea candidatului PSD, Mircea Geoană, spun social-democraţii timişeni. 
Social-democraţii Radu Ţoancă şi Cristian Anton au mai prezentat şi declaraţiile unor persoane referitoare la votul unor persoane plecate din ţară, care nu ar fi putut, deci, să-şi exprime votul în timiş. Spre exemplu, Ion Tătariu, din Giarmata, declară că figurează că ar fi votat cei doi copii ai săi care sunt plecaţi în Germania. În Timişoara, există declaraţii scrise cum că apar cum că ar fi votat persoane care sunt plecate din ţară sau sunt imobilizate din cauza unor afecţiuni medicale, astfel că nu ar fi putut să ajungă la urne. Maria Schmit, plecată în Canada, figurează că ar fi votat la Timişoara, la fel cum figurează şi Elena Popa, care a suferit nu demult un accident vascular cerebral.  
 
Plângeri la Parchet
 
Dacă dovezile trimise până miercuri dimineaţă la Bucureşti vor fi luate în calcul în decizia Curţii Constituţionale privind validarea alegerilor, cele primite ulterior sunt doar înregistrate ca plângeri la Parchet, pentru ca eventualii vinovaţi să răspundă în faţa legii. Conform Legii 370/2004, „(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. (2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază”. Vineri, Curtea Constituţională se va exprima asupra validităţii alegerilor prezidenţiale. Validarea acestora ar însemna victoria lui Traian Băsescu şi începerea (continuarea, de fapt) negocierilor pentru formarea unui nou guvern, iar invalidarea alegerilor, pe motiv de fraudă majoră dovedită, ar însemna organizarea din nou a turului doi de scrutin, în 20 decembrie. 
 
“Campanie sinistră, cruntă, terifiantă”
 
“A fost cea mai sinistră, cruntă şi terifiantă campanie electorală pe care am trăit-o. Traian Băsescu a adus România într-un asemenea hal de diviziune care nu văd cum va putea fi reparată”, spune pesedistul Radu Ţoancă, considerând că o victorie a PD-L ar însemna păstrarea Timişoarei pe lista neagră a guvernului.  
     
 

Comentarii

comentarii