Acasă Actualitate Pesta porcină africană, confirmată la Bucovăț. DSVSA Timiș va verifica toți porcii...

Pesta porcină africană, confirmată la Bucovăț. DSVSA Timiș va verifica toți porcii din 15 localități

DISTRIBUIȚI

După ce vineri au fost constatate primele suspiciuni legate de prezenţa pestei porcine africane într-o gospodărie din Bucovăţ, autorităţile au confirmat motivul decesului porcinelor, testul de laborator efectuat fiind confirmat. Deja au fost luate primele măsuri în zonă, animalele din respectiva gospodărie au fost deja sacrificate, iar în această parte a judeţului a fost instituită o zonă de protecţie, de trei kilometri, respectiv una de supraveghere, de zece kilometri în jurul focarului descoperit.

„Legat de pesta porcină, s-a confirmat că acolo există virusul de pestă porcină africană. Am convocat sâmbătă comisia de specialitate şi s-au luat măsurile necesare. S-a adus la Timişoara un incinerator mobil, din Dâmboviţa. Duminică dimineaţa a ajuns la Bucovăţ. S-a făcut comisia de evaluare a animalelor, uciderea animalelor din gospodăria respectivă. A fost stabilită zona de protecţie şi supraveghere, de trei kilometri, respectiv de zece kilometri”, a declarat Liliana Oneţ, prefectul de Timiş.

În următoarea etapă urmează dezinfecţia întregii gospodării,. Odată ce incineratorul mobil şi-a făcut treaba, acesta va pleca înapoi la DSVSA Dâmboviţa, spune Flavius Nicoară, şeful DSVSA Timiş.

„Duminică, la 6.30 a venit incineratorul mobil, cu oameni cu tot. Au fost incineraţi toţi cei 56 de porci, se mai aşteaptă câteva, până se va răci instalaţia, timp de câteva ore şi pleacă. Când se face dezinfecţia utilajului pleacă. Prima parte a intervenţiei s-a făcut, este vorba despre dezinfecţie, inclusiv a utilajului. Mâine (n.r. marţi) vom face o nouă dezinfecţie, peste şapte zile urmează dezinfecţia intermediară. Am primit seara rezultatele care au certificat prezenţa virusului, deci avem focar de pestă porcină africană”, a confirmat Flavius Nicoară.

Angajaţii Direcţiei Sanitare Veterinare, împreună cu poliţiştii şi jandarmii vor merge acum în gospodării să verifice toate porcinele, pentru eventuale semne de boală.

„În zona de protecţie se face identificarea animalelor din gospodării, vor merge cu poliţia şi în fiecare gospodărie vor face verificări. Dacă se constată semne ale bolii, dacă temperatura animalelor este peste cea normală se duc probe la DSVSA. Ulterior se merge şi în zona de supraveghere. Important este ca populaţia să ştie că nu se face nicio sacrificare până nu se stabileşte prezenţa bolii”, a mai declarat Nicoară.

În ceea ce priveşte ancheta epidemiologică, pentru stabilirea provenienţei virusului, au fost determinate trei posibile cauze.

„Ancheta epidemiologică este aproape gata, s-a determinat că nu au fost introduşi porci în exploataţie. O primă caută, el nu-şi producea furajele, 75% dintre acestea au fost cumpărate din exterior. O a doua situaţie, gospodăria locală este una foarte frumoasă, starea porcilor era foarte bună, dar avea cumpărători, deci puteau să vină din afara acesteia şi să aducă oamenii virusul. Cea de a treia situaţie existentă, el a cumpărat zilele trecute o camionetă, de la un vânător, din zona Macea, din Arad, deci şi de aici putea veni virusul”, a mai subliniat şeful DSVSA Timiş.

În gospodăria din Bucovăţ, fermierul creştea porcine din rasa Mangaliţa, erau prezente 53 de exemplare, toate din producţie proprie, el deţinea şi vier şi scroafe, nu fuseseră aduşi din alte părţi animalele.

Comentarii

comentarii