Acasă Actualitate Pesta porcină africană, confirmată la ferma Smithfield din Gătaia Nouă și într-o...

Pesta porcină africană, confirmată la ferma Smithfield din Gătaia Nouă și într-o gospodărie din Honorici

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 21 aprilie, reprezentații Instituției Prefectului Județului Timiș anunță depistarea a două noi focare de pestă porcină africană în județ, confirmate de analizele efectuate la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București. Una este la ferma Smithfield din Gătaia Nouă, alta la o gospodărie din Honorici. Prefectul Zoltan Nemeth a convocat în ședință Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a instituit măsurile care se impun în astfel de situații.

La Honorici s-a decis și uciderea imediată, sub control oficial, şi neutralizarea prin incinerare a suinelor din exploatația non-profesională. Astfel, zona de protecție (0-3 km în jurul focarului) cuprinde localitățile Honrici, Pini și Victor Vlad Delamarina, iar  aona de supraveghere (3-10 km în jurul focarului) cuprinde localitățile Lugoj, Tapia, Lugojel, Măguri, Găvojdia, Oloșag, Știuca, Pădureni, Dragomirești, Vișag, Pietroasa Mare, Hodoș și Herendești.

De altfel, și pentru focarul de PPA din exploatația comercială  SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma GĂTAIA NOUĂ, s-au decis aceleași măsuri, de ucidere imediată şi neutralizare a suinelor. În cazul acestuia, zona de protecție (0-3 km) cuprinde: localitatea Berecuța și  exploatația comercială suine- ferma GĂTAIA 2 aparținând SC Smithfield România SRL. Zona de supraveghere(3-10 km) cuprinde: localitățile Opatița, Birda, Sculia, Gătaia, Șemlacu Mare, Șemlacu Mic, Butin, Percosova, Rovinița Mică, Breștea, Rovinița Mare, Sîngeorge, din județul Timiș și localitatea Măureni, din județul Caraș-Severin și exploatațiile comerciale suine- ferma GĂTAIA și ferma BIRDA, aparținând SC Smithfield România SRL. 

„Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, asigură reprezentanții Instituției Prefectului Județuui Timiș.

”Vor fi sacrificaţi 25.021 de porci de la acea fermă. S-au aprobat două metode de asanare, prin incinerare cu incineratoare  mobile pe care le deţine firma şi prin îngropare, în apropierea fermei”, a declarat Flavius Nicoară, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş.

Deocamdată, nu se cunoaşte care este pierderea pe care o are societatea în urma apariţiei pestei porcine, o comisie de anchetă urmează să stabilească exact prejudiciul.

Comentarii

comentarii