Acasă Actualitate Peste 1.000 de refugiați ucraineni vor sărbători Ziua Independenței Ucrainei față de...

Peste 1.000 de refugiați ucraineni vor sărbători Ziua Independenței Ucrainei față de URSS la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Pentru al doilea an consecutiv, peste 1.000 de refugiați ucraineni vor sărbători Ziua Independenței Ucrainei față de URSS la Timișoara. În fiecare an, pe 24 august, poporul ucrainean celebrează cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Ucrainei. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul Stat ucrainean.

Și anul acesta peste 1.000 de ucraineni stabiliti in Timișoara, cei mai mulți imediat după începerea războiului, vor marca împreună Ziua Independenței alături de timisoreni si voluntarii care ii sprijina de peste 17 luni in orașul de pe Bega.

Flavius Ilioni Loga, președinte Asociația LOGS: “Deși nu credeam că războiul va dura atat, oameni din Ucraina de toata vârstele sunt încă aici. Și au nevoie în continuare de suportul Timișoarei. Deși sunt într-o perioada dificilă, cu întârziere a cel puțin 4 luni a ajutorului financiar pentru persoanele vulnerabile, acești oameni dau dovada de o reziliență incredibilă.

Nu ca ar avea de ales. Zilele acestea, la peste 540 zile de război pe scară largă declanșat în Ucraina, Rusia a bombardează orașe din Ucraina, ucigând și rănind oameni, inclusive copii şi forţând evacuări. Este de datoria noastră să rămânem alături de ucraineni.”

Organizațiile non-guvernamentale parte din coaliția “Timișoara pentru Ucraina” alături de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara vor organiza pe 24 August un eveniment pentru refugiații din Ucraina pentru a marca solidaritatea și bunătatea timișorenilor pentru refugiații din Ucraina de Ziua Independenței Ucrainei pe 24 August.

La noua locație a asociației LOGS din Timișoara, pe strada Tebea Nr. 12, va avea loc un recital de muzică ucraineană live cu Anna Brehcko, o tanara artista din Ucraina stabilita după război în Timișoara, dansuri tradiționale, ateliere de artă pentru copii și mâncare tradițională din Ucraina gătită la ceaun de mamele ucrainence.

Elena Busuioc, mediator intercultural LOGS: “La evenimentul de Joi, vom avea pregătite ateliere de artă pentru copii, un recital de muzica live și o surpriză pregătită de copii din Ucraina pentru adulți, sub forma unui dans. Mai mult vor avea loc ateliere de lego, un spectacol de magie și activități sportive. Toate pentru a îmbracă haine de sărbătoare alături de prietenii noștri din Ucraina”.

Evenimentul este organizat de LOGS în colaborare cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Salvați Copiii Timișoara, Școala Mamei Junior, Societatea pentru Părinți și Copii, Uniunea Ucrainenilor din România și Asociația Inițiativa Timișoara cu sprijinul financiar oferit prin Programul Bine 360 oferit de Fundația Comunitară Timișoara cu finanțare de la People in Need Cehia.

Comentarii

comentarii