Acasă Sănătate Peste 10.000 români mor din cauza fumatului pe an: Cum vrea guvernul...

Peste 10.000 români mor din cauza fumatului pe an: Cum vrea guvernul să controleze consumul de tutun?

DISTRIBUIȚI

solutie bomba antifumat bunAnual, în ţara noastră, mor de cancer pulmonar, cauzat în mare parte de fumat, peste 10.000 de oameni – cât populaţia unui oraş! Guvernanţii au găsit o soluţie miraculoasă pentru a ţine în frâu… consumul de tutun.
Cifrele sunt alarmante! Bolile cardiovasculare şi cancerul sunt principalele cauze de boală şi de mortalitate în România, 8 din 10 decese datorându-se acestor maladii. Ele sunt strâns legate de fumat: 82% din decesele prin cancer de plămân, 55% din decesele datorate bolilor respiratorii cronice şi 19% din decesele prin boli cardiovasculare s-au datorat consumului de tutun.
Datele disponibile pentru unul din anii trecuţi arată că în România au fost diagnosticate cu cancer pulmonar 11.644 persoane şi au murit 10.071 persoane din cauza acestei maladii, trendul fiind ascendent.

Comitetul care va controla consumul de tutun în România. Secretarii de stat… sting ţigara

Cam unul din trei adulţi fumează. România pleacă ochii la “preocuparea crescândă” existenţa în UE şi la nivelul OMS privind efectele consumului de tutun asupra sănătăţii şi creşterea eficacităţii politicilor de control al consumului. Aşa că, prin hotărâre de guvern, mai facem o comisie, alături de alte sute ori mii de comisii şi comitete, mai mult sau mai puţin active, din ţară asta. Vom avea… Comitetul interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de control al consumului de tutun în România, care va funcţiona în coordonarea Ministerului Sănătăţii!
Preşedintele Comitetului care se va ocupă de fumat este un reprezentant cu rang de secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, desemnat de către ministrul sănătăţii. Comitetul director al respectivului comitet este coordonat de preşedintele Comitetului şi va avea în componentă reprezentanţi desemnaţi, la nivel de secretar de stat, ai următoarelor autorităţi şi instituţii publice centrale cu atribuţii în domeniu, fără a se limita la acestea: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Comitetul se ocupă cu “sinergia politicilor naţionale” în materie de consum de tutun

“Prin existenţa unei structuri intersectoriale se va asigura sinergia politicilor naţionale legate de controlul consumului de tutun, precum şi implementarea coordonată a tuturor măsurilor adoptate de către Guvernul României”, explică un document făcut public de MS. Printre altele, se va ocupă cu “identificarea priorităţilor naţionale privind reducerea consumului de tutun şi a efectelor sale asupra stării de sănătate a populaţiei, în plan economic şi social”.
Ministerul Sănătăţii e făcut “instituţie responsabilă pentru coordonarea implementării planului de acţiuni pentru controlul consumului de tutun în România. În acest sens, Ministerul Sănătăţii colaborează cu celelalte autorităţi publice implicate, de la nivel central şi local, în conformitate cu atribuţiile legale ale acestora şi cu direcţiile strategice naţionale”. Mai concret decât atât nu se poate. Sursa: televiziunea-medicală.ro).

Comentarii

comentarii