Acasă Actualitate Peste 200 de bănățeni, în pelerinaj pedestru de la Mănăstirea Timișeni-Șag către...

Peste 200 de bănățeni, în pelerinaj pedestru de la Mănăstirea Timișeni-Șag către Mănăstirea Partoș

DISTRIBUIȚI

Duminică, 15 septembrie, Biserica Ortodoxă Română a făcut pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul spiritual al Banatului.

Credincioșii au deschis, încă de vineri dimineață, manifestările închinate Sfântului Iosif, printr-un pelerinaj de la Mănăstirea Timișeni-Șag către Mănăstirea Partoș, locul unde se află mormântul său, devenit, încă din 1656, un adevărat topos sacrosanct și tumaturgic pentru nenumărați pelerini.

Ca expresie a evlaviei față de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul spiritual al Banatului, zeci de credincioși bănățeni au purces, în preajma sărbătorii sfântului, într-un pelerinaj pedestru, pe urmele sfântului mitropolit al Timișoarei.

Mănăstirea Timișeni-Șag, punctul de plecare al pelerinajului, a fost animată, încă din zorii dimineții, de prezența numărului mare de credincioși care, după participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, au pornit, în acordurile imnurilor doxologice, spre Mănăstirea Partoș, locul în care Sfântul Iosif s-a retras de bunăvoie, petrecând ultimii trei ani din viață.

Acest pelerinaj, cu un profund rol latreutic și, totodată, anamnetic, reiterează, în nod simbolic, drumul pe care l-a parcurs Sfântul Mitropolit Iosif, în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului, transformând, astfel, mica mănăstire într-o importantă și căutată vatră monahală.

La amurgul zilei, după parcurgerea distanței de aproximativ 50 de km, cei peste 200 de pelerini au fost întâmpinați, la intrarea în localitatea Partoș, de către enoriașii parohiei, în frunte cu părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, și părintele stareț Varlaam Almăjanu, care a adus spre mângâierea și întărirea pelerinilor un fragment din moaștele Sfântului Iosif.

De aici, mulțimea pelerinilor și credincioșilor au mers, cântând troparul sfântului, până la altarul de vară mănăstirii, unde a avut loc Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, oficiată de înaltpreasfințitul părinte Ioan, mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș s-a născut în anul 1568, în Raguza, actualul oraș Dubrovnik din Dalmația. În 1643, la 75 de ani, a fost hirotonit arhiereu de patriarhul Partenie I „cel Bătrân”, pentru scaunul episcopal de la Timișoara. Timp de 10 ani i-a păstorit pe românii ortodocși din Banat (1643-1653), apărând Ortodoxia pe aceste meleaguri, luate de 100 de ani în stăpânire turcească.

În anul 1656, la 88 de ani, a trecut la Domnul. Canonizarea solemnă a avut loc, la Timișoara, în 6-7 octombrie 1956, la 300 de ani de la trecerea în veșnicie a cuviosului Iosif -informează Mitropolia Banatului.

Comentarii

comentarii