Acasă Sănătate Peste 200 de persoane s-au vaccinat la medicii de familie din Timiș...

Peste 200 de persoane s-au vaccinat la medicii de familie din Timiș într-o săptămână

DISTRIBUIȚI

În urmă cu o săptămâna a fost lansat proiectul pilot de vaccinare anticovid în cabinetele medicilor de familie , proiect în care sunt înscriși 50 de medici de famile din Timișoara și din județul Timiș susținut de care Ministerul Sănătății, DSP Timiș, Primăria Timișoara și sponsori privați.

Proiectul vine în sprijinul campaniei de vaccinare și mai ales a pacienților, fiindcă medicul de familie cunoaște cel mai bine istoricul bolilor fiecărui pacient comparativ cu ceea ce înseamnă formularul completat de către fiecare persoană în centrele de vaccinare, el este cel care monitorizează eventuale efecte secundare, iar încrederea în medicul lui crește încrederea în vaccinare.

Dr. Elisabeta Spătaru a explicat că în pandemie cabinetele de medicină familiei nu pot să înlocuiască centrele de vaccinare fiindcă ele trebuie să asigure asistență medicală pentru pentru asiguratii arondați , astfel că activitatea de vaccinare se realizează înafara programului de consultații , într-un ritm impus de nevoile pacienților.

” Vaccinul nu este monodoza că să ne permită să vaccinăm zilnic, el fiind multidoza ( 10 doze/flacon) trebuie să formăm loturi de câte 10 persoane pe care apoi le programăm și le vaccinăm . Cabinetele sunt autorizate pentru vaccinarea cu produse care pot să fie păstrate la frigider la temperaturi de 2-8 grade, respectându-se aceleași reguli și protocoale că și în cazul vaccinării antigripale”, spune dr. Spătaru.

Astfel într-o săptămâna 12 medici de familie au vaccinat peste 200 de persoane cu vaccinul AstraZeneca , în condiții de siguranță și fără reacții adverse până la această dată.

Fiecare persoană vaccinată înseamnă o șansă la viață , un pas înainte în stoparea pandemiei , speranța că ne vom recâștiga libertatea de mișcare și comunicare directă cu semenii noștri. Proiectul și vaccinarea continuă, iar accesul este deschis și persoanelor al căror medic de familie nu este în proiect, dacă doresc să fie vaccinate – atenționează dr. Elisabeta Spătaru.

 

Comentarii

comentarii