Acasă Eveniment Peste 2.000 de studenţi de la Vest luptă pentru banii restanţierilor

Peste 2.000 de studenţi de la Vest luptă pentru banii restanţierilor

DISTRIBUIȚI

Peste 2.000 de studenţi care învaţă la Universitatea de Vest din Timişoara au semnat o petiţie care va fi prezentată marţi, în senatul instituţiei de învăţământ superior. Studenţii luptă împotriva unei taxe suplimentare pentru cei care au picat de trei ori un examen. Dacă până acum pentru a patra prezentare la un examen picat, studenţii de la Vest trebuiau să plătească câte 50 de lei, acum taxa se poate dubla, tripla sau chiar să ajungă la de 5-6 ori valoarea fostei sume. Totul depinde de câte credite se bucură disciplina la care ai o restanţă. Conducerea UVT susţine că nu este vorba despre o taxă suplimentară, mai mult este chiar o facilitate acordată studenţilor leneşi. Aceştia vor avea şansa să dea încă de trei ori examenul restant – plătind o singură taxă 46 lei, înmulţit numărul de credite al disciplinei picate de 3 ori. Sute de studenţi din UVT sunt anual în această situaţie.

„UVT nu a înfiinţat o nouă taxă”

Studenţii restanţieri de trei ori la o disciplină vor plăti în loc de 50 de lei pe examenul restant 46 lei, înmulţit cu numărul de credite al disciplinei la care susţin pentru a patra oară un examen. „Universitatea nu a înfiinţat o nouă taxă, iar studenţii pot susţine, ca şi în anii precedenţi, de trei ori un examen, fără a-l plăti. Întrucât eşecul la trei prezentări la examen la o disciplină se datorează adesea nefrecventării cursurilor, seminariilor, lucrărilor de laborator şi a lucrărilor practice, Senatul Universităţii de Vest a hotărât ca studenţii care se află în această situaţie să recontracteze disciplina la costul calculat în funcţie de credite şi coeficient de finanţare”, spune Dan Moga, cancelarul UVT. Recontractarea disciplinei permite frecventarea din nou a cursurilor, seminariilor, lucrărilor de laborator şi a lucrărilor practice aferente, precum şi prezentarea de alte trei ori la examene. Măsura, susţine conducerea UVT, este menită a spori calitatea absolvenţilor.

Studenţii sunt pentru o cale de mijloc

Chiar dacă au strâns 2.000 de semnături pentru studenţii leneşi, care au picat de trei ori un examen, liderii Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest (OSUT) sunt dispuşi să negocieze. „Ştim că revenirea la vechea taxă are şanse mici să treacă de Senat. De aceea avem o variantă de mijloc, care ne permitem să o ţinem secretă până marţi. Această variantă ar conveni, spun eu şi studenţilor şi profesorilor. Studenţii susţin că noua taxă este prea mare, având în vedere că la majoritatea facultăţilor din UVT taxa a crescut în acest an”, spune Ioan Pleş, preşedintele OSUT. Regulamentul a fost aprobat în data de 28 aprilie 2009 şi a intrat în vigoare începând cu 1 iulie 2009. Regulamentul funcţionează retroactiv, ceea ce înseamnă că se aplică şi pentru restanţele din anii trecuţi.

Senatorii decid ce fac cu restanţierii…

„Nu vrem să ne îmbogăţim de pe urma studenţilor restanţieri. Ideea e că noul regulament le dă voie studenţilor ce plătesc taxa să se prezinte de trei ori la un examen, ba mai mult, ei pot să-şi aprofundeze materia restantă participând la cursuri şi seminarii. Pentru restanţierii ce-şi iau examenul din prima este mai scump, dar extrem de puţini studenţi reuşesc acest lucru, după ce au picat de trei ori un examen”, spune Petru Ştefea, prorectorul Universităţii de Vest din Timişoara. Ştefea spune că petiţia studenţilor va fi discutată în plenul Senatului, iar dacă senatorii le vor da dreptate semnatarilor se va reveni la vechea taxă. Petiţia cu semnăturile studenţilor va fi prezentată marţi, 17 noiembrie, în şedinţa de Senat a Universităţii de Vest din Timişoara. Listele cu petiţia studenţilor au circulat în toate cămine UVT şi în holul mare al instituţiei de învăţământ superior.

Comentarii

comentarii