Acasă Actualitate Peste 2.000 de tineri cu HIV-SIDA au ajuns la maturitate sexuală

Peste 2.000 de tineri cu HIV-SIDA au ajuns la maturitate sexuală

DISTRIBUIȚI

La Centrul HIV-SIDA Timişoara, sunt înregistrate 707 persoane infectate, majoritatea tineri. Numai în 2009, în Timiş, au fost 14 cazuri noi.
În acest moment, printre noi circulă peste 2.000 de persoane –femei şi bărbaţi – infectate cu HIV-SIDA, ajunse la vârsta când sunt active sexual şi reprezintă un adevărat pericol public. Probabil unii ştiu că sunt bolnavi şi recunosc acest lucru, însă alţii nu ştiu. Ei au luat virusul îndeosebi din spitale, când s-au născut, prin anii 1985 –1990 sau mai târziu, când condiţiile de tratament erau la pământ. Aceşti oameni, dacă nu se îngrijesc şi nu sunt informaţi adecvat, pot infecta pe oricine cu care intră în contact sexual sau în alte relaţii mai intime.

14 cazuri noi în 2009, în Timiş

“În acest moment, cele 2.000 de persoane ajunse la vârsta matură, când sunt active sexual, reprezintă o necunoscută. Ei au de luptat cu prejudecăţile celor din jur şi cu sistemul de sănătate. Ce pot face? Să ascundă că sunt bolnavi şi astfel pot deveni un factor de risc major. Sunt ei vinovaţi pentru asta sau nu?”, s-a întrebat Cătălin Andrei, din cadrul Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii, vineri, 7 mai, la Timişoara, cu prilejul lansării proiectului  „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România”.
La Centrul HIV-SIDA Timişoara sunt înregistrate 707 persoane infectate, majoritatea tineri. Numai în 2009, în Timiş au fost 14 cazuri noi. În Bucureşti au fost 77. La nivel naţional, din 1985 au fost 16.162 bolnavi, dintre care au murit 5.561. În 2009 au murit 113. De sex feminin sunt 6.654, iar de sex masculin 5.028. La nivel mondial erau, în decembrie 2008, 33,4 milioane de bolnavi.
Proiectul se adresează mai multor grupuri ţintă: elevi, cadre didactice, personal medical şi îşi doreşte realizarea unei puternice campanii de responsabilizare socială, de informare şi de luptă împotriva stigmatizării acestor bolnavi.

Jumătate dintre seropozitivi nu au recunoscut

România este o ţară cu un profil foarte specific în ceea ce priveşte HIV/SIDA, ca urmare a numărului neobişnuit de mare de cazuri de infectare în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Studiul realizat în anul 2009 – „Anchetă privind comportamentele cu risc de transmitere HIV în rândul tinerilor care trăiesc cu HIV/SIDA în România” arată că aproape două treimi dintre participanţii la studiu şi-au început viaţa sexuală, iar vârsta medie a debutului sexual a fost de 17 ani. Într-o treime din cazuri (33%), partenerul/ partenera stabilă sunt persoane care, la rândul lor, trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce pentru 63% dintre respondenţi partenerul stabil este seronegativ. Doar jumătate dintre tinerii seropozitivi care au participat la studiu au ales să dezvăluie prietenilor apropiaţi diagnosticul lor. Proiectul este implementat de un parteneriat între Fundaţia Tineri pentru Tineri, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii – ARPS, Asociaţia Română Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Fundaţia Alături de Voi – ADV şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării – CNCD.

Comentarii

comentarii