Acasă Actualitate Peste 230 de fotbaliști-preoți din 16 țări, la Timișoara. A început la...

Peste 230 de fotbaliști-preoți din 16 țări, la Timișoara. A început la Campionatul European de Futsal al preoților romano-catolici – foto

DISTRIBUIȚI

Timișoara este gazda în aceste zile a Campionatului European Futsal al preoților romano -catolici. Participă peste 230 de preoți romano și greco catolici din 16 țări europene, printre care Albania, Austria, Bosnia-Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Kazahstan, Kosovo, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și bineînțeles, țara gazdă din acest an, România. 

Campionatul, care se organizează în mod normal în fiecare an în alță țară, a fost întrerupt în anii 2021 și 2022, datorită pandemiei. El se reia, pe aceleași principii colegiale, sportive și creștine, în 2023, la Timișoara, oraș care în acest an deține și titul de Capitală Europeană a Culturii.

România se află în Grupa C, alături Slovacia, Italia și Cehia. Din grupa A fac parte Portugalia, Croația, Albania și Kazahstan, din Grupa B; Bosnia Herzegovina, Kosovo, Slovenia și Serbia, iar din Grupa C; Polonia, Ungaria, Austria și Muntenegru. Partidele se dispută în Sala Olimpia și Sala UVT.

Echipa României este alcătuită în mare parte din preoţi din Diaceza de Iaşi, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia și Diaceza de Timişoara. 

“Poate la prima vedere pare un eveniment neobișnuit, dar în același timp fotbalul ne unește. Noi, ca și preoți ne putem reuni, ne putem cunoaște mai bine, folosim acest prilej de a fi împreună, să ne apropiem ca și oamenii unii de alții. Și prin fotbal îl lăudăm pe bunul Dumnezeu. În cele mai multe seminarii fotbalul e principalul sport, sunt foarte puține locuri unde se mai joacă și handbal sau se practică atletismul. Ne menajăm înainte de meciuri, dar în timpul jocului fiecare dorește să câștige, așa cum spunea sfântul apostol Paul: <fugiți în așa fel ca să câștigați>, așa că fiecare încearcă să câștige. Noi sperăm să ajungem în primele opt în clasament, dacă reușim mai în față, cu atât mai bine”, a declarat Nicolaus Laus, directorul Cancelariei Episcopiei din Timișoara, purtătorul tricoul cu numărul opt în naționala României.

În primul meci, de marți, din Sala Olimpia, “tricolorii” au terminat la egalitate, 2-2, cu Slovacia. Au urmat două victorii: 4-0 cu Cehia și 2-1 cu Italia.  

Campionatul European de Futsal pentru preoți se desfășoară cu respectarea regulamentelor fotbalistice în vigoare, cu arbitri oficiali, atestați, iar meciurile au loc în săli.

Echipele, respectiv preoții care provin din țări diferite, au ocazia de a împărtăși atât valorile creștine-catolice cu alți colegi, cât și pasiunea comună pentru fotbal. 

Mai mult, ei vizitează orașele și țările organizatoare ale fiecărei ediții, fac cunoștință cu locurile și oamenii, participând la meciurile de fotbal din program, la Liturghii, la programe culturale și vizitează diferite obiective. 

Ultima ediție, a avut loc la Praga, în Cehia, în 2020, iar penultima, la Ulcinj, Bar și Kotor, în Muntenegru, în 2019. În 2023 a venit rândul Timișoarei și României să găzduiască acest inedit eveniment sportiv european.

Comentarii

comentarii