Pentru a duce în discuție și găsi soluții la provocările actuale ale tinerilor, Asociația LOGS a implementat în perioada Iulie – Octombrie 2024, proiectul BETTER – Tineri pentru sănătate mintală, o inițiativă menită să aducă îmbunătățiri în sănătatea mintală în viața tinerilor din Timișoara, în special cei din comunitățile defavorizate, expuși riscului de excluziune socială, concentrându-se pe sănătatea lor mintală și dezvoltarea rezilienței în fața dificultăților zilnice.
Peste 300 de tineri din Timișoara au participat la ateliere de self-care, ateliere de terapie prin artă, excursii în natură învățând să își gestioneze emoțiile și să găsească ajutor în provocările mintale cotidiene. Au fost organizate 11 ateliere de self-care facilitate de experți în domeniul sănătății mintale din Timișoara: Bianca Prisăcară, psiholog educațional la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al Universității de Vest din Timișoara, Simona Ilioni – Loga, psiholog, Larisa Sandu, psiholog și echipa de traineri si psihologi din cadrul Asociației Superhumans.
“Cei peste 300 de tineri au avut acces resurse pentru a face față mai bine stresului și presiunilor vieții moderne, alături de experți în sănătate mintală din Timișoara prin ateliere de self-care, excursii în natură și terapie prin artă și meditație. Tinerii au fost atât localnici dar și tineri migranți și refugiați care spun Timisoarei, acasă” a declarat Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS.
Alte 5 ateliere de artă pentru 54 de tineri au fost organizate alături de mediatori interculturali și terapeuți ai Asociației LOGS. O componentă importantă a inițiativei au fost organizarea a 7 excursii sau ture în natură în proximitatea Timișoarei la Șoimoș, Simeria, Șiria, Cuntu (Muntele Mic) si Giarmata. Excursiile au inclus sesiuni de meditație și autoreflexie, plimbări în natură și jocuri de rol pentru 75 de tineri timișoreni cu varstele între 14 și 35 de ani.
10 tineri voluntari au fost formați într-un program de voluntariat în comunitatea locală realizând câte 60 de ore de voluntariat în diferite ONG -uri și instituții publice din Timișoara: Asociația LOGS, FAINA UA, Fundația de Abilitare Speranta și Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
“Cei 10 tineri care au fost parte a programelor de voluntariat, ca o metoda de întărire a sănătății lor mentale prin terapie ocupațională, dar au avut parte și de un training cu un expert în consilierea în câmpul muncii, fiind pregatiti pentru viitorul loc de munca, după finalizarea studiilor” susține Daiana Iurescu, project manager la Asociația LOGS.
O campanie de conștientizare a sănătății mintale s-a derulat pe perioada proiectului, fiind distribuite 1.000 de pliante informative și 50 de postere cu informații cu 10 sfaturi pentru o sanatate mintală de fier a tinerilor, în parteneriat cu Centrul Judeţean De Resurse Şi Asistenţă Educaţională Timiș. În mediul online au fost realizate și distribuite 3 videouri realizate în colaborare cu experți, despre o sănătate mintală de fier, relații toxice și sfaturi legate de consumul de alcool și substanțe. Materialele informative pot fi descarcate și folosite gratuit pe site-ul proiectului: https://grupullogs.ro/better/ .
Proiectul a implicat șase parteneri locali: Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, FITT – Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara, Liceul Teoretic “Vlad Țepeș” din Timișoara, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Superhumans si a fost finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale este o organizație „grassroots” stabilită din septembrie 2019, în Timișoara, care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, luptă împtriva traficul de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale. LOGS gestionează în Timișoara, Casa LOGS – Centrul de zi de consiliere și informare – singurul serviciu social licentiat de Ministerul Muncii din România pentru migranți și este cel mai activ actor de integrare socială și ajutor umanitar pentru străini din Timișoara.