Acasă Economic Peste 365 milioane de lei despăgubiri pentru secetă și 500.000 de euro...

Peste 365 milioane de lei despăgubiri pentru secetă și 500.000 de euro  fiecărui operator cu stocuri

DISTRIBUIȚI

Trei acte normative extrem de importante pentru fermieri și agricultura românească au fost adoptate în ședințele de Guvernul României, în această săptămână –anunță Direcția Agricolă Județeană Timiș.

Peste 365 milioane de lei pentru fermierii afectați de seceta pedologică.

Despăgubirile pentru producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică au fost aprobate în ședința de guvern. Aproximativ 16.000 de fermieri vor primi ajutorul necesar pentru compensarea parțială a pierderilor înregistrate. Ajutorul este de 1500 de lei/ha afectat în proporție de 100%.

Fiecare direcție agricolă județeană este pregătită să primească documentele necesare pentru acordarea acestui ajutor. Solicitările se depun în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoarea a actului normativ.

Pentru culturile de primăvară afectate de seceta din acest an, vom veni cu un nou act normativ imediat după finalizarea procesului de evaluare din fiecare județ afectat.

Peste 200 de milioane de euro pentru fermierii din zootehnie și din industria de panificație și procesarea laptelui.

Guvernul continuă să susțină producția românească și fermierii care se confruntă cu probleme din cauza războiului din Ucraina.

Ministerul Agriculturii  pune la dispoziția operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor, a produselor lactate și a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă granturi de până la 500.000 de euro pentru a compensa creșterea costurilor legate de stocurile de materie primă, de transport, depozitare și procesare.

Se stimulează procesarea în țară a materiei prime românești. Grantul de 500.000 de euro este acordat fiecărui operator care constituie în vederea procesării stocuri de 14.280 tone de grâu, sau 14.280 tone porumb, sau 9.615 tone de floarea-soarelui, sau 10.000 tone lapte crud materie primă, sau 15.600 tone de materie primă combinată (grâu și/sau orz și/sau porumb și/sau soia și /sau rapiță) pentru obținerea de furaje.

Predictibilitate pentru operatorii din industria de procesare a sfeclei de zahăr.

A fost adoptat un memorandum care conține o serie de măsuri care să ajute la relansarea industriei de procesare a sfeclei de zahăr.

A fost stabilit cadrul general pentru direcționarea unui sprijin financiar – din fonduri europene, prin Programul Naţional Strategic și din bugetul național –  în scopul menţinerii suprafeţelor cu potenţial şi tradiţie, respectiv, majorării suprafeţei cultivate cu sfeclă de zahăr, astfel încât procesatorii să-şi poată evalua, stabili şi asigura cantităţile de materie primă.

 

Comentarii

comentarii