În anul 2024, valorile traficului de călători înregistrate în punctele de control a trecerii frontierei de pe raza de competență a Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara au fost de peste 4,6 milioane persoane în creştere cu 7%, comparativ cu anul precedent.
Chestorul de poliție, Tiberiu Giurea, șeful ITPF Timișoara, a explicat, joi 20 februarie, cu prilejul prezentării bilanțului pe 2024, că în perioada analizată, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de trecere a frontierei de stat au fost de peste 1,7 milioane, cu 6% mai mari comparativ cu anul 2023.
La nivel european, conform datelor preliminare ale Agenției Frontex, anul 2024 dezvăluie o scădere semnificativă cu 38% a trecerilor neregulate ale frontierei către statele UE, atingând cel mai scăzut nivel din 2021. În ciuda presiunii constante, cooperarea intensificată a statelor UE și a partenerilor săi împotriva rețelelor organizate de trafic de imigranţi a redus semnificativ trecerile frontierelor externe ale UE. Principalele rute de migrație au înregistrat scăderi cuprinse între 59% (Ruta Central Mediteranneană) şi 78% (Ruta Balcanilor de Vest).
Totuşi, presiunea migrației ilegale asupra zonei est-europene a fost constantă, iar în anul 2024, ruta Est Mediteraneeană (Cipru/Turcia-Grecia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria) a înregistrat o creştere cu 14% (peste 69.400 de treceri ilegale), comparativ cu anul 2023, determinată de noile coridoare din estul Libiei, cu imigranţi proveniți din Siria, Afganistan și Egipt, ajungând astfel prima rută de migrație către Europa
Ruta Balcanilor de Vest (Turcia-Grecia-Macedonia de Nord-Serbia-Bosnia şi Herțegovina-Croația), principala rută de migrație în anii trecuți, a înregistrat o scădere bruscă în anul 2024 de 78% urmare a eforturilor susținute de către țările regionale de a stopa fluxul migrator.
La nivel regional, ITPF Timişoara a întărit măsurile de control şi a continuat să colaboreze cu autoritățile sârbe pentru a răspunde provocărilor.
În anul 2024, ITPF Timişoara s-a confruntat cu fenomenul migrației ilegale manifestată atât sub forma migrației externe (primară), concretizată prin încercările cetățenilor terți de a intra ilegal în România din Serbia, cât şi sub forma migrației interne (secundară) prin încercarea cetățenilor terți intrați legal pe teritoriul României (în baza vizelor sau permiselor de şedere) de a trece ilegal frontiera din România către Ungaria sau R. Serbia cu scopul de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen.
La nivelul ITPF Timişoara, securizarea frontierei externe a Uniunii Europene a fost realizată printr-o serie de măsuri eficiente, aplicate în cadrul verificărilor la frontieră în punctele de trecere a frontierei, cât şi la supravegherea frontierei de stat în zona de competență.
În anul 2024, poliţiştii de frontieră au depistat 76 imigranţi care au încercat să intre în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, în scădere cu 7% comparativ cu anul 2023 când au fost depistați 82 imigranţi.
Dintre cei 76 de imigranţi depistați la zona verde, 38 au fost predați autorităţilor din R. Serbia, iar 38 au solicitat azil şi au fost predați structurilor IGI. În baza protocolului încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia, pentru aplicarea Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Republica Serbia, privind readmisia persoanelor aflate în situație de şedere ilegală, au fost transmise Republicii Serbia, 24 cereri de readmisie pentru persoanele care au încercat să intre fraudulos în țară din R. Serbia în zona de competență, fiind primite răspunsuri favorabile pentru toate cererile înaintate. Pentru celelalte 14 persoane, cererile de readmisie au fost întocmite şi transmise de către structurile I.G.I.
În perioada supusă evaluării, au fost înregistrate 11 cazuri cu 34 persoane (29 cetățeni Nepal, 2 Etiopia, 2 Ucraina și 1 Ghana), care au încercat să treacă fraudulos frontiera din România în Serbia, în creştere cu 21% față anul 2023 când au fost înregistrate 9 cazuri cu 28 persoane. În baza Planului de implementare a patrulelor mixte de-a lungul frontierei de stat comune româno-sârbe, la apariția unor situații iminente privind trecerea frauduloasă a frontierei, a fost realizat schimbul operativ de date şi informații, constituindu-se patrule ad-hoc care au acționat pe teritoriul ambelor state, fiind astfel reținute în comun un număr de 20 persoane.
După efectuarea procedurilor legale, persoanele au fost predate părții române pentru continuarea cercetărilor și clarificarea situației juridice a acestora.
Chestorul Tibriu Giurea a mai spus că actuala provocare cu care se confruntă Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timişoara este migrația internă (secundară) care constă în faptul că cetățeni din sudul Asiei (majoritatea din Vietnam, Bangladesh, Nepal etc.) obțin vize în scop de studii sau angajare în muncă, intră legal în România, iar ulterior încearcă să treacă ilegal frontiera de stat în Serbia sau Ungaria, cu scopul de a ajunge în alte state din spațiul Schengen.
În anul 2024, structurile inspectoratului teritorial au depistat în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei din România în R. Serbia 167 imigranţi, în scădere cu 78% comparativ cu anul 2023 când au fost depistați 743 de imigranţi
“Se poate observa faptul că majoritatea persoanelor care sunt depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat din România în R. Serbia provin din state precum Nepal, India sau Bangladesh, sunt recrutați de către firme de profil, intră legal în România în baza vizelor cu scop de angajare în muncă sau studii, lucrează pentru o scurtă perioadă de timp, îşi organizează deplasarea până în apropierea frontierei de stat şi încearcă să treacă ilegal în Serbia cu scopul de a ajunge în statele vest-europene urmând ruta Balcanilor de Vest prin Serbia-Bosnia şi Herțegovina-Croația”, a adăugat Giurea.
În cursul anului 2024, au fost dispuse măsuri şi a fost prevenită intrarea ilegală în țară a 268 persoane, fiind constatată o scădere, cu aproximativ 67% faţă de anul 2023, când au fost dispuse măsuri preventive împotriva unui număr de 804 persoane și 99% faţă de anul 2022, când au fost înregistrate 27.469 persoane.
Astfel, măsurile sistematice adoptate de către ITPF Timişoara şi efortul depus de structurile teritoriale au adus la o scădere aproape completă a cifrelor privind cazurile de prevenire a trecerii ilegale a frontierei.
Rata de succes a prevenirii trecerilor a fost generată de utilizarea mijloacelor tehnice de supraveghere de tip termoviziune, a executării misiunilor de supraveghere aeriană la frontieră cu avionul Agenției Frontex (Sparrow2), precum şi a schimbului de date şi informații cu autoritățile sårbe.
Pe fondul măsurilor adoptate la nivelul inspectoratului pentru combaterea migraţiei secundare, în anul 2024, la frontiera cu Ungaria a fost înregistrată o scădere cu 77% față de anul 2023, privind numărul imigranţilor depistați în tentativă de ieşire prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, fiind înregistrate 18 cazuri cu 56 imigranţi depistați la nivelul SPF Sannicolau Mare, față de anul 2023, când au fost înregistrate 38 de cazuri cu 244 de imigranţi implicați.
Traficul de imigranţi – o mare problemă
În scopul combaterii fenomenului migrației ilegale în zona de competenţă, lucrătorii structurilor de poliție judiciară din cadrul ITPF Timişoara au acționat pentru destructurarea rețelelor organizate de trafic de imigranţi, reținerea persoanelor implicate, probarea activității infracţionale şi prezentarea acestora în faţa procurorilor şi a instanţelor de judecată. În cauzele penale înregistrate la nivelul inspectoratului, 16 persoane sunt cercetate în libertate, iar pentru alte 45 au fost dispuse următoarele măsuri preventive: 11 persoane arestate preventiv, 34 persoane pentru care s-a instituit măsura controlului judiciar
Chestorul Tiberiu Giurea a mai explicat că, pe raza municipiului Timişoara şi în localitațile limitrofe, în baza dispoziţiei șefului CZCA în anul 2024 au fost desfăşurate zilnic câte două acțiuni în sistem integrat cu participarea structurilor MAI din județul Timiş (ITPF Timişoara, IPJ Timiş, IJJ Timiş. Serviciul pentru Imigrări al Județului Timiş, Direcţia Poliției Locale Timişoara, CRCPSA Timişoara, Gruparea de Jandarmi Mobilă Timişoara şi Direcția Regională de Poliție Transporturi Timişoara). Pe parcursul derulării misiunilor în sistem integrat, în anul 2024, au fost depistate 1.197 persoane, cetățeni străini care au fost conduşi la sediul ITPF Timişoara pentru clarificarea situației juridice.
De asemenea, în baza „Planului de acțiune al Inspectoratului general de Aviație și IGPF, pentru executarea de misiuni aeriene de către structurile poliției de frontieră”, au fost executate cu elicopterul tip EC-135, aflat în dotarea Inspectoratului General de Aviație, un număr de 66 misiuni de supraveghere aeriană.
Având în vedere presiunea migrației ilegale exercitată la frontiera sârbo-ungară şi posibilitatea amplificării acestui fenomen la frontiera sârbo-română, ITPF Timişoara a fost sprijinit prin repartizarea unui avion Frontex (Frontex Surveillance Aircraft) pentru prevenirea şi combaterea migrației ilegale în scopul descurajării persoanelor care intenționează să treacă ilegal frontiera şi pentru închiderea direcțiilor de accesare a frontierei de către imigranţi. Astfel, sub coordonarea ofițerilor din cadrul ITPF Timişoara delegați la Centrul Situațional al Agenției Frontex, în anul 2024 s-au efectuat un număr de 214 misiuni de supraveghere aeriană.
Acțiuni operative derulate sub egida FRONTEX
În baza notelor IGPF privind găzduirea de experți din categoria 1. 2 şi 3 a corpului permanent al Agenției Frontex, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1896/2019, respectiv conform Planului Operațional al Agenției Frontex JO ROMANIA 2024″, s-a desfăşurat la frontiera României cu Republica Serbia operațiunea de sprijin la nivelul celor 16 sectoare de la frontiera terestră și de apă, la care au participat 236 reprezentanți din statele membre şi din Corpul Permanent (Standing Corps) al Agenției Frontex care vizează prevenirea şi combaterea migrației ilegale pe respectivul segment de frontieră externă a Uniunii Europene.
Prevenirea criminalității în zona de responsabilitate
La nivelul ITPF Timişoara, în anul 2024 au fost constatate 842 de infracţiuni săvârşite de către 1.221 persoane, în scădere cu 8% comparativ cu anul 2023, când au fost constatate un număr de 920 de infracțiuni cu 2146 persoane implicate. Acest aspect se datorează în principal scăderii numărului de infracțiuni de trecere frauduloasă a frontierei de stat cu aproximativ 20% şi a constatărilor privind traficul de imigranţi cu 44%.
În anul 2024, au fost constatate 59 infracțiuni cu 55 vehicule semnalate ca fiind furate sau căutate în vederea confiscării, valoarea bunurilor indisponibilizate fiind de aproximativ 4.077.245 lei. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că faptele au fost comise, în majoritatea cazurilor de către cetățeni români și cetăţeni sârbi, ceea ce înseamnă 90% din totalul persoanelor implicate în traficul internațional cu autovehicule furate, iar țara de origine a autovehiculelor, în majoritatea cazurilor, a fost România, Germania, Serbia şi Austria.
Acest fenomen este în creştere semnificativă cu 97% față anul 2023, când au fost constatate 30 de infracțiuni pe linia autovehiculelor furate. Structurile care au constatat infracțiunile sunt: SPF Moraviţa-21 infracţiuni, SPF Sânnicolau Mare 11 infracţiuni, SPF Dr.Tr.Sv. 8 infracţiuni, SPF PF 11-6 infracţiuni. SPF Cruceni-5 infracțiuni, SPF Naidăş 4 infracţiuni, SPF Jimbolia3 infracţiuni şi STPF Timiş-1 infracțiune.
În concluzie, chestorul Tiberiu Giurea a spus: “Considerăm că prin activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2024, obiectivele şi indicatorii de performanță asumați au fost îndepliniţi. Măsurile dispuse la frontieră în cooperare cu reprezentanții Agenției Frontex în cadrul operațiunii JO ROMANIA 2024, misiunile executate în sistem integrat cu celelalte structuri ale MAI de pe raza județului Timiş (Poliție, Jandarmerie, IG1), cât și prin cooperare internațională cu autoritățile sărbe (monitorizare prefrontalieră) au determinat o descurajare a fenomenului şi o scădere semnificativă a indicatorilor pe linie de migrație ilegală. Poliţiştii de frontieră sunt la datorie in permanentă legătură cu partenerii instituționali, fiind dispuse toate măsurile necesare în vederea menținerii unui nivel înalt de vigilență în executarea misiunilor specifice pentru securizarea frontierei externe a Uniunii Europene”.
Lungimea totală a frontierei aflată în responsabilitatea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timişoara este de 621,4 km, în zona administrativă a județelor Timiş. Caraş-Severin şi Mehedinți, având frontieră comună cu Serbia pe o distanţă de 543,8 km, cu Ungaria 49,3 km şi R. Bulgaria 28,3 km. În subordinea inspectoratului îşi desfăşoară activitatea trei servicii teritoriale ale și 16 sectoare care au puncte de frontieră cu specific rutier, feroviar şi fluvial.