Acasă Stiri pe scurt Peste 50 de morţi în Italia, potrivit unui nou bilanţ

Peste 50 de morţi în Italia, potrivit unui nou bilanţ

DISTRIBUIȚI

Seismul de luni din centrul Italiei a provocat moartea a peste 50 de persoane şi a lăsat câteva zeci de mii fără adăpost, potrivit unui nou bilanţ provizoriu, anunţat de ministrul de interne Roberto Maroni, la Aquila, oraşul cel mai afectat.  Institutul american USGS a anunţat o magnitudine de moment de 6,3 grade.

"Bilanţul morţilor este foarte mare, în acest moment se vorbeşte de mai mult de 50 de victime", a declarat ministrul, care s-a deplasat la faţa locului.
Bilanţul precedent era de 40 de morţi, dar presa italiană subliniase că acesta riscă să mai crească. Circa 30 de persoane erau date dispărute.
Epicentrul seismului a fost localizat la cinci kilometri adâncime, iar magnitudinea variază, în funcţie de diversele estimări. Institutul american USGS a anunţat o magnitudine de moment de 6,3 grade.
Premierul italian Silvio Berlusconi a decretat situaţie de urgenţă naţională şi l-a desemnat pe şeful protecţiei civile, Guido Bertolaso, coordonator al operaţiunilor de salvare.
"Trebuie să ne aşteptăm la multe victime, mulţi răniţi şi multe case distruse", spusese Guido Bertolaso.
Mai mult de 10.000 de locuinţe sau clădiri au fost avariate, potrivit estimărilor. Mii de persoane au ieşit pe străzi sau s-au strâns pe stadioane din regiune, de teama replicilor.
Centrul istoric al acestui oraş cu 60.000 de locuitori a fost deosebit de afectat. Turla unei biserici s-a prăbuşit, ca şi o parte dintr-un cămin pentru studenţi. Un spital local a fost evacuat, de teama unor replici. Numeroase clădiri prezintă urme ale seismului, iar accesul în oraş este dificil.
Seismul a fost resimţit în întreg centrul Italiei. Un alt cutremur, cu magnitudinea 4,6 grade,  a fost deja resimţit duminică seară în nordul Italiei, dar nu s-au înregistrat victime sau pagube.
Italia este expusă riscurilor producerii unui cutremur, ţara aflându-se pe mai multe plăci tectonice.

 

Nu există români printre victimele cutremurului din Italia, potrivit informaţiilor MAE

Din datele de până acum pe care le are Ministerul de Externe niciun cetăţean român nu se numără printre victimele cutremurului din Italia, dar comunicarea este foarte dificilă cu zona afectată, a declarat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al MAE, Şerbănescu.
"Până în acest moment nu avem raportată nicio victimă cetăţan român. Ambasada României din Italia este în contact permanent cu autorităţile şi comunitatea românească din zonă, dar din cauza cutremurului comunicarea se face foarte greu, pentru că au picat liniile de telefon şi conexiunile la internet", a explicat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE.

Sursa: Newsin

Comentarii

comentarii