Acasă Actualitate Peste 500 de dosare penale pentru muncă la negru

Peste 500 de dosare penale pentru muncă la negru

298
DISTRIBUIȚI

Inspecţia Muncii şi ofiţerii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române au întocmit 525 de dosare penale angajatorilor, din cauză că au încălcat noul Cod al Muncii şi aveau „angajaţi” fără contracte de muncă.

Un raport preliminar arată că, din cele 525 de dosare, 181 de dosare au fost finalizate şi anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pentru 162 de patroni (un număr de 12 dosare au fost deja înaintate parchetului competent pentru trimitere în judecată, iar pentru 19 dosare au fost propuse alte soluţii: amendă penală, neînceperea urmăririi penale).

În lucru sunt 344 de dosare. Cele mai multe infracţiuni au fost găsite la firmele de construcţii, pază şi protecţie, comerţ şi servicii. Potrivit noului Cod al Muncii (art. 264 (3) din Legea nr. 53/2003 republicată), se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani, sau cu amendă penală, primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă. Potrivit ultimului raport al Inspecţiei Muncii, sunt 587.609 de noi contracte de muncă, dintre care 66,13% de contracte pe durată nedeterminată şi 33,87% pe durată determinată.

Cei mai mulţi angajaţi şi-au găsit un loc de muncă în construcţii, transport, hoteluri şi restaurant; agenţii imobiliare; firme de asigurare; sănătate şi asistenţă socială, agricultură, silvicultură, producatori de aer condiţionat, furnizori de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă; firme de comerţ şi ateliere care asigură mentenanţă şi reparaţii pentru autovehicule şi motociclete.

„Atragem atenţia că, în cele mai multe situaţii, în paralel cu munca la negru, angajatorii încalcă legea prin evaziune fiscală, fals intelectual, neplata contribuţiilor la bugetul asigurărilor de şomaj şi a asigurărilor sociale de sănătate şi a impozitului pe salarii, iar împreună cu reprezentanţii Gărzii Financiare sesizăm instituţiile competente”, a informat Inspecţia Muncii. Inspectorii continuă verificările, împreună cu ofiţerii de poliţie, jandarmii şi reprezentanţii Gărzii Financiare.

Comentarii

comentarii